Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - "Szeretem a vért, a verejtéket és a könnyeket"

Evangélikusok

Közéleti emberek

"Szeretem a vért, a verejtéket és a könnyeket"

Beszélgetés dr. Zacher Gábor toxikológus főorvossal

Dr. Zacher Gábor
A médiában is gyakran szereplő Zacher doktor szigorú ember. A munkában nem ismeri a tréfát. S hogy igaza van, azt az is bizonyítja, hogy az általa vezetett osztály eredményei nemzetközi összehasonlításban is igen figyelemreméltóak, messze felülmúlják a hazai átlagot. Persze ebben egészen biztosan szerepe van annak is, hogy egy nagyszerű csapat dolgozik mellette. Kollégái kiegyensúlyozott, vidám emberek - mint ahogyan Zacher főorvos is az. Itt nincs nyegleség, nemtörődömség. Udvariasan, mosolyogva válaszolnak az érdeklődőknek.

Dr. Zacher Gábor viszonylag egyenes, ám korántsem könnyű úton jutott a polgári család mindennapjaiból a főorvosi székbe. Először műtősfiú volt, majd az egyetem mellett elkezdett mentőzni. Csaknem két évtizedig dolgozott - egy ideig a jelenlegi munkája mellett - e munkakörben. S amikor a kettő együtt már túl sok volt számára, másmilyen feladatot keresett. Közéleti tevékenységbe kezdett: megyei, majd önkormányzati képviselő lett.

A politikai életben 1994 óta veszek részt. Akkor indultam először az önkormányzati választásokon, és sikerült is bekerülnöm a testületbe. Később a Pest megyei közgyűlésbe is beválasztottak, ahol az egészségügyi bizottság alelnöke lettem. Örülök, hogy az akkori dinamikus fejlődésnek talán egy picit én is részese voltam. Sajnos később megszakadt a kapcsolatom a korábban engem támogató párttal, mivel el mertem mondani azt, ami nem tetszett.

Meggyőződésem, hogy ha az ember elér a szakmájában egy bizonyos szintet, akkor vannak bizonyos politikai, közéleti kötelességei is. Hasonlóképp feladatomnak tekintem a médiában való szereplésemet is. Nem magamtól jelentkeztem, de azért mondtam igent a megkeresésre, mert úgy véltem, hogy ebből a toxikológiai osztálynak is haszna származik. Hiszen nagyon fontos, hogy a keleti határszéltől a nyugatiig ismerjék meg a nálunk folyó gyógyító munkát. Ha más kórházaknak, kollégáknak olyan betegük van, aki speciális toxikológiai ellátást igényel, akkor vegyék fel a telefont, és szóljanak ide. S ha olyan a beteg, mi azonnal átvesszük, vagy ha kell, bármilyen más segítséget, tanácsot is megadunk.

Hogy miért nem fásul bele ebbe a munkába az ember? Akinek van honnan elindulnia, s van hová visszaérkeznie, az úrrá tud lenni a helyzeten. Én nem viszek haza innen problémákat, s nem is hozok be. De ez a kollégákra is jellemző.

A család szerepe döntően fontos. Nem véletlen, hogy közöttünk nincs olyan, aki egyedül nevelné gyermekét. Egész családok vannak, ahol mosolyog az ember, amikor elindul, s mosolyog, amikor hazaér. Én megpróbálok segíteni az embereknek, meghallgatom a problémáikat, megteszek minden tőlem telhetőt, de mindig tudom, hogy azok az ő problémáik. Nem vihetem haza azokat, mert felőrlődöm.

Gyarmati Gábor