Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 8 - SZDSZ: Ne támogassa az állam az egyházak hitéleti tevékenységét

A hét témája

SZDSZ: Ne támogassa az állam az egyházak hitéleti tevékenységét

Karikatúra

Az egyházak finanszírozására vonatkozó javaslatot készül benyújtani a parlamenthez a Szabad Demokraták Szövetsége annak érdekében, hogy az egyházak hitéleti tevékenységét a jövőben ne közpénzből, hanem kizárólag a hívők felajánlásaiból finanszírozzák.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője elmondta: egyik javaslatuk értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kell vonni, hogy a polgárok szabadon dönthessenek arról, milyen szervezeteket kívánnak támogatni. Az SZDSZ európai parlamenti választási kampányának következő kérdése: támogassa-e az állam az egyházakat? Az SZDSZ válasza az, hogy "költségvetési pénzből ne támogassák az egyházakat, azoknak híveik támogatásából kell megélniük" - mondotta Demszky Gábor. Hozzáfűzte: az államnak lehetővé kell tennie, hogy az egyházak és a civil szervezetek egyenlő feltételek mellett részesüljenek a személyi jövedelemadó felajánlható részéből.