Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Orgonaépítés a siófoki "Makovecz-templomban"

Egyházunk egy-két hete

Orgonaépítés a siófoki "Makovecz-templomban"

Májusban fölavatják a siófoki, Makovecz Imre által tervezett evangélikus templom sípos orgonáját, amely nyáron már a komolyzene kedvelői számára tartandó hangversenyeken is megszólalhat.

Az 1990-ben fölszentelt siófoki evangélikus templomban eredetileg csak harmónium, majd villanyorgona szolgáltatta a zenét. A hangversenyeken való megszólalásra is alkalmas sípos orgona építtetését az elmúlt évben határozta el a több mint hatszáz evangélikus hívet számláló egyházközség.

Az idegenforgalmi látványosságként is ismert gyönyörű siófoki evangélikus fatemplom orgonájának építése 30 millió forintba kerül. Ezt az öszszeget csak komoly összefogással tudja előteremteni a gyülekezet. Mint azt Lampért Gábor, a Balaton-parti város evangélikus lelkésze az MTI-nek is elmondta, az evangélikus egyház 15, a városi önkormányzat 5, a templom építésében is jelentős szerepet vállaló finn testvérgyülekezet, Siófok testvérvárosának, Oulunak az evangélikus közössége majdnem 7 millió forinttal támogatja a hangszerépítő vállalkozást, a hiányzó összeget pedig a városi önkormányzattól remélik megkapni.

A siófoki Makovecz-templom karzatán már a helyére került a két orgonaszekrény. Az elhelyezésről a világhírű építésszel való egyeztetés után döntöttek, az úgynevezett játszóasztalt pedig készen fogják beszerelni.

Az új siófoki templomi hangszer a budapesti Aquincum orgonagyárban készül, s a tervek szerint elsőként a püspöki avató istentiszteleten, május 23-án fog megszólalni. Az orgonaszentelő ünnepi istentiszteletet a helybeli híveken, a hazai és külhoni vendégeken kívül az egész ország hallhatja majd, ugyanis közvetíteni fogja a Magyar Rádió - tájékoztatott a lelkipásztor.

Az idén nyáron pedig már orgonahangversenyeken is megszólalhat majd a vadonatúj sípos orgona a Siófok szívében lévő Makovecz-templomban.

(MTI)