Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat

Keresztutak

Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat

A budapesti szlovák gyülekezet tanácstermében tartotta első munkaülését az Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat. Miután ez év januárjától megszűnt az "utazó szlovák lelkészi státus", feladatkörét a fent nevezett szolgálat veszi át. Ennek központja a budapesti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség lesz, koordinátora pedig a gyülekezet lelkésze, Szpisák Attila. A múlt csütörtöki megbeszélésen kialakított regionális szolgálati tervet a napokban hagyja jóvá az illetékes egyházi testület. (A részleteket és az új szolgálati beosztást ezt követően hozzák nyilvánosságra az Evangélikus Élet hasábjain.)

Az előkészítők azt remélik, hogy a mintegy tucatnyi - szlovákul is beszélő - lelkész munkájának összehangolása révén új lehetőségek nyílnak meg a szolgálat előtt, és a meglévők mellett újabb szlovák nyelvű alkalmakat is meghirdethetnek.

A február 19-i megbeszélésen a lelkészeken kívül jelen volt Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) elnöke, Klauszné Fuzik Ildikó, az OSZÖ vallásügyi bizottságának elnöke, valamint a Magyar Rádió szegedi stúdiójának több szerkesztője is, akik szintén felajánlották segítségüket. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a magyarországi szlovákság között végzett lelkészi szolgálat az anyanyelv és a szlovák identitás ápolása szempontjából is kiemelkedő jelentőségű.

Sz. A.