Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Olvasásra váró könyvek

Kultúrkörök

Olvasásra váró könyvek

A könyv borítója

"Hű könyveinkben daloljon a lélek / vigaszos daccal: mégis szép az élet!" (Tóth Árpád)

A költő sorai jól illenek az íróasztalomon olvasásra - vagy inkább újraolvasásra - váró könyvekre. Vannak köztük vastag, nagy alakú, nehéz kötetek, melyek több időt, néha komoly elmélyülést kívánnak az olvasótól, de az is előfordulhat, hogy csupán jólesik ízlelgetni a költő tisztán csengő sorait, az író továbbgondolásra serkentő szavait... A most kezembe került apró, vékony könyvek drága kis gyöngyszemek: olyan művek, melyeknek az iskolák könyvtáraiban lenne a helyük, a nevelők, diákok kezében, hogy "lélektől lélekig" hathassanak.

Az Álmom: az Isten. Versek a magyar irodalomból című, igényes kiállítású, szeretettel összeállított könyvecske (Auktor Kiadó, Budapest) Ady versével kezdődik: "A sorsom menni, menni, menni / S álmom az Isten." Majd Somogyváry Gyula sorai következnek: "Uram, én mit sem adhatok, / de Te akartad, hogy legyek: / leszek hát hűséges magod, / virágod, férged, vagy rabod / s leszek, ha kell, a csillagod, / ahol s ameddig akarod. / Tied vagyok... Tied vagyok..." Janus Pannonius sem maradt ki: "Adj nékünk, jóságos Atyánk, békét valahára, / Múljanak el tőlünk a bajok s a halál riadalma!" A kötetben megtalálhatók Babits Mihály, Balassi Bálint, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula, Csorba Győző, Nagy László, Dsida Jenő, Pilinszky János, Juhász Gyula, Keresztury Dezső, Áprily Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Kárpáti Kamil és még sok neves költőnk versei. Még Reményik Sándor is helyet kapott benne: "Békesség Istentől: mi így köszönjünk, / Hogy köszöntésünkben lélek legyen..."

Történelmi visszapillantás - vagy jövőbe nézés? Murádin Jenő szép kiállítású képes albuma, Az aradi Szabadság-szobor című visszaemlékezés (Glória Kiadó, Kolozsvár) az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom magyar tábornok emlékére állított szobor történetét mutatja be. "Arad, a magyar Golgota" soha nem feledhető eseményekre emlékeztet. Ezért is ütközött akadályokba az emlékmű felállítását célul kitűző kezdeményezés. A könyv korabeli írások idézésével teszi hitelessé a történteket. Ír az 1861-ben megindult felajánlásokról, a gyűjtésről, a tervekről, Zala György szobrászművész megbízásáról, a lelkes szoboravató ünnepségről, melyen a vártanúk hozzátartozói és a szabadságharc még élő főtisztjei, résztvevői is megjelentek. A kötetben az I. világháború súlyos következményeiről, a magyar szobrok pusztulásáról és végül a feltámadás napjainkig tartó reményéről is olvashatunk...

A harmadik, újralapozgatást kívánó, "lélektől lélekig" ható könyv szerzője a halk szavú, mélyen érző, de nagyon zárkózott pedagógus, a budapesti evangélikus gimnázium volt tanára, a 2000 februárjában, 93 esztendős korában elhunyt dr. Győry Aranka. Őszinte, szép verseiből egész élete, boldogsága, csalódása, a mindennapok öröme, bánata, reménye, a tanár sorsa tárul elénk: "Tücsöklelkemre felhő hogyha száll / Sok elmulasztott rímért, ritmusért, / Megbékít szorgos hangyautamon / Egy-egy mosoly, apró öröm ha ért..." (Fohászkodás)

Schelken Pálma