Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Bírósági döntés kötelezi az egyetemet a homoszexuális teológushallgató jogviszonyának helyreállítására

e-világ

Bírósági döntés kötelezi az egyetemet a homoszexuális teológushallgató jogviszonyának helyreállítására

A Fővárosi Bíróság soron kívül megtartott tárgyalásán múlt pénteken hatályon kívül helyezte a Károli Gáspár Református Egyetem Kari Tanácsának 2003. november 28-án hozott határozatát, amelyben az intézmény egyik hallgatóját homoszexuális beállítottsága miatt eltanácsolták. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs - közölte a bíróság sajtótitkársága az MTI-vel. A döntés értelmében a felperes hallgatói jogviszonyát helyre kell állítani.

A közlemény szerint a bíróság azzal indokolta a határozatot, hogy a felsőoktatásról szóló törvény hatálya kiterjed az egyházak által fenntartott felsőoktatási intézményekre is. "A hallgatói jogviszonyt csak fegyelmi eljárás keretében lehet megszüntetni, amennyiben annak feltételei fennállnak, ugyanakkor az egyetem belső szabályzata sem tartalmaz olyan kitételt, amelynek alapján a felperes hallgatói jogviszonya megszüntethető lett volna" - írta a bíróság sajtótitkársága.

Az egyetem kari tanácsa először 2003. október 10-én hozott az említett ügyben határozatot, ezt erősítette meg november 28-án. A kari tanács azután döntött az ötödéves, mozgás- és beszédsérült hallgató kizárásáról, hogy a diákság kérvényt írt a hittudományi karnak, szorgalmazva: foglaljanak állást arról, a homoszexualitást vállaló teológushallgatók teljesíthetnek-e lelkészi szolgálatot. A tanács az interneten nyilvánosságra hozott állásfoglalásában kiemelte: az egyház a Biblia alapján nem helyeselheti a homoszexuális kapcsolatok megáldását, a homoszexuális párok házasságkötését, gyermekvállalását, homoszexuális életet folytató vagy azt propagáló vallástanárok és lelkészek képzését, szolgálatba állítását, illetve szolgálatban tartását. Rámutattak arra: a homoszexuális viselkedést a Biblia egyértelműen Isten rendje elleni véteknek nevezi.

(MTI)