Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Az EU-csatlakozás egyházi kihívásai

Keresztutak

Az EU-csatlakozás egyházi kihívásai

Az uniós csatlakozás egyházi vonatkozású kihívásai álltak a múlt szombaton Lakiteleken megtartott katolikus papi találkozó középpontjában.

"Reménnyel, de ugyanakkor félelemmel is várjuk a csatlakozást, mert úgy tűnik, az unió csak gazdasági társulás, a gazdaság terén is sok egyenetlenséggel, és azzal a fenyegető veszéllyel, hogy az olykor elembertelenedő versenyben háttérbe szorul a szellemi, lelki háttér" - mondta az MTI-nek Bábel Balázs érsek. A konferenciát szervező Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főpásztora leszögezte: a posztkommunista országok hívői - legalábbis az idősebbek - megszenvedték hitüket, így olyan erkölcsi tőkét visznek az unióba, amely elősegítheti a kívánatos változást.

Fel kell készülnünk a durva, a diszkrimináció tilalmára hivatkozó provokációkra. Ilyen például annak a kérdésnek a felvetése, hogy egyneműek köthetnek-e házasságot, és ilyen volt a Károli-egyetemről homoszexualitása miatt kizárt hallgató ügye is - mondta előadásában Semjén Zsolt. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke emlékeztetett arra, hogy a református egyetem belső szabályzata szerint a végzett teológushallgatókat lelkésszé avatják, majd kijelentette: "Magyar Bálint oktatási és Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, akik ma meg akarják mondani, hogy ki legyen lelkész, holnap dogmatikus dolgokba fognak beleavatkozni."

A katolikus papok találkozóján részt vett Vladimir Filo, a szlovákiai Rozsnyó püspöke is, aki magyar hívei kedvéért megtanulta a magyar nyelvet. Hangsúlyozta: a papok képzésében, továbbképzésében elsődleges figyelmet kell fordítani arra, hogy a lelkipásztorok az eddigieknél jobban tudják segíteni a gondjaikra bízott családokat a házastársi kötelék fenntartásában, a szülői feladatok ellátásában.

A lakiteleki tanácskozáson az ország minden részéből több mint 110 katolikus lelkipásztor és a Mindszenty Kollégium mintegy félszáz hallgatója vett részt.

(MTI)