Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Pápai aggodalmak a bioetikával kapcsolatban

Keresztutak

Pápai aggodalmak a bioetikával kapcsolatban

Az orvosbiológiai kutatások veszélyeire hívta fel a figyelmet II. János Pál pápa a tudományos kutatások és a keresztény etika összefüggéseit elemezve.

A katolikus egyházfő a Pro Vita Pápai Akadémia alapításának évfordulója alkalmából fogalmazta meg üzenetét, amelyet a csütörtöki emlékülésen olvasott fel Elio Sgreggia püspök, az akadémia alelnöke, de a vatikáni sajtószolgálat csak pénteken tette közzé tartalmát. Az orvostudománynak az emberi fogamzás folyamatainak feltárásában elért sikerei, a genetikai és molekuláris kutatások felfedezései, a súlyos betegek terápiáinak változásai mindamellett a haszonelvű és hedonista gondolkodásmódnak is teret engednek, s ezek a tényezők eltévelyedéshez, rendellenes magatartásokhoz is vezethetnek a pápa figyelmeztetése szerint. II. János Pál méltatása szerint a pápai akadémia éppen ezért nagy felelősséget visel a ma bioetikának nevezett problémakör kezelése területén, a tudományos világ, a filozófia és teológia párbeszédének előmozdításában.

(MTI)