Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - Általános könyörgő imádság óév estéjén

Élő víz

Általános könyörgő imádság óév estéjén

Örök Istenünk, mennyei Atyánk, az óesztendő utolsó óráiban hálatelt szívvel állunk meg előtted, és magasztaljuk szent nevedet. Megköszönjük neked az elmúló évben tőled kapott testi, lelki javainkat. Bár tudjuk, hogy méltatlanok vagyunk kegyelmedre, mégis csak benned bizakodunk, és most könyörgésünkben is ezzel a bizalommal lépünk eléd. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg minket!

Könyörgünk embertársainkért, akik ebben az évben bármiben szükséget, nyomorúságot, hiányt szenvedtek, és emiatt aggodalom és keserűség tölti el szívüket; azokért, akik szerettüket veszítették el, és gyász fájdalma nehezedik a szívükre; azokért, akik elvétették életük útját, és ez nyomasztja, fájdalommal tölti el őket. Könyörülj rajtuk atyai szereteteddel. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg minket!

Könyörgünk szeretetre éhező és ebben az éhségükben megelégítetlen testvéreinkért; azokért, akik betegek, magányosak; azokért, akik keresték a hozzád vezető utat, de nem találtak rá; azokért, akik a bűn útjára tévedtek, és ezzel neked, felebarátaiknak és önmaguknak is fájdalmat okoztak. Könyörülj rajtuk atyai szereteteddel.

Urunk, hallgass meg minket!

Könyörgünk az örvendezőkért, az életükben, hivatásukban sikeresekért: nyisd meg szívükben az örömöt megszentelő hála forrását; az erősekért, hogy el ne felejtsék: erejüket neked köszönhetik; a boldogokért, hogy szívük ne keseredjék meg a hálátlanság miatt. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg minket!

Könyörgünk egyházadért, amely ebben az évben is botladozó, a szeretetben gyakorta erőtlen volt, és sokaknak adósa maradt az evangéliummal. Könyörgünk önmagunkért. Te tudod legjobban, hogy sok alkalmat elmulasztottunk a jó cselekvésére, és sok alkalmat kihasználtunk a rossz megtételére. Bocsáss meg bűnbánó gyermekeidnek. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg minket!

Könyörgünk hazánkért, nemzetünkért és az egész világért. Engedd, hogy áldásoddal fejezzük be az elmúló esztendőt, és így kezdjük az újat is. Tudjuk, hogy érdemtelenül és nem keveset kérünk tőled, mégis él a reménység a szívünkben, hogy megadod nekünk ajándékaidat, amelyek boldog, békés földi életünket és üdvösségünket munkálják. Jézus Krisztusért kérünk.

Urunk, hallgass meg minket!

Hallgass meg minket, Urunk, amikor múlt és jövő határán nyugtalan szívünk benned keres biztos támaszt. Légy ezután is oltalmunk és erős várunk. Vezess napról napra a múló időben az örök élet felé, amelyet már elkészítettél a téged szeretőknek a te szent Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által.

Ámen.