Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - Mátyás király kapával

e-világ

Mátyás király kapával

Sajógömör község az igazságtalan trianoni békeszerződés után Csehszlovákia része lett. 1939-től 1945-ig ismét Magyarországhoz tartozott, majd a második világháborút követő nagyhatalmi paktum ismét Szlovákiához csatolta.

„Vitáme vás v. Gemeri”, vagyis „Üdvözöljük Gömörben” – köszönti a tábla az erre utazókat a dienesfalvi völgy bejáratánál, a hajdanvolt Gömör vármegye határán. A község az 1400-as években a vármegye második legnépesebb helye volt. 1427-től százöt telket tartottak nyilván. Ekkor a község volt a vármegye székhelye. 1460-ban Rozgonyi Sebestyén és Szapolyai Imre kapta meg királyi adományozás révén. A helység evangélikus temploma 1510-ben épült; helyére 1882-ben építettek újat.

A hagyományok szerint a Szent-Iványi család szőlőbirtokán történt az a nevezetes eset, hogy Mátyás király megkapáltatta a kíséretében utazó főurakat. Ezt az eseményt 1912-ben Vogár Lajos igazgató-tanító kezdeményezésére szoborállítással örökítették meg. Ma is áll a szép bronzszobor – Holló Barnabás szobrászművész alkotása –, amely a királyt ábrázolja kapával a kezében.

A talapzaton lévő táblán a következő szöveg olvasható:

Mátyás király a tréfát fölötte kedvelé.

Mátyás király feláll s int a szőlőhegy felé:

Im dolgozott a munkás, míg vigadánk, urak!

Ne váltanók fel őket, hogy ők vigadjanak?

Kerékgyártó Mihály