Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 02 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Úr Jézus Krisztus! Szavaiddal ajándékoztál meg bennünket, melyeket Szentlelked segítsége által értünk meg. Köszönjük, hogy hétről hétre hangzik életünket, hitünket formáló szent igéd.

Hálát adunk a közösségért, amelyhez tartozunk, a templomért, ahol elcsendesedhetünk, a testvérekért, akikkel együtt vallhatjuk, hogy te vagy az élő Isten, az Úr mennyen és földön.

Letesszük eléd mindazt, ami terhel bennünket. Bűneinket, makacsságunkat, önző életünket, kényelmet féltő magatartásunkat. Bocsáss meg akkor, amikor a sötét, gonosz gondolatok embertársainkat bántó tettekké válnak, amikor szívünket megkövesedett harag és uralhatatlan düh tölti be, amikor meggondolatlan szavak hagyják el ajkunkat! Új életet szeretnénk, melyben mindennap te vagy az Úr, mellyel elsősorban téged dicsérünk és szolgálunk a felszínesen gondolkodó világban, az önmagukat szerető emberek között.

Szabadíts ki bennünket a hazugság rabságából, melybe sokszor észrevétlenül ragadunk bele önfejűségünk, szeretetlenségünk miatt, vagy mert magunkat féltjük. Igazságod fényével adj bölcsességet, hogy családunkban, házastársi kapcsolatunkban mindig helyesen lássuk, hogy mi az, amivel szeretteink veled való kapcsolatát erősíthetjük. Segíts nekünk őszinte és hiteles, téged követő életet élni, hogy ne a megütközés sziklája és a megbotránkoztatás köve legyünk, hanem mindennapjainkkal is a te szeretetedet közvetíthessük.

Megváltó Urunk! Rád tekintünk, és az a világosság, amely belőled árad, megszégyenít minket, mert meglátjuk, hogy bűneink tisztátalanná tesznek bennünket, és elválasztanak tőled. Haszontalan fáradozásaink és céltalan cselekedeteink visszahúznak, kedvetlenné és üressé tesznek. Nem jó nélküled élni; tisztíts meg bennünket mindattól, ami szennyes, ami nem igaz, ami hazugság. A média és szenzációra éhes világ által keltett félelmeinket oszlasd el azzal az erővel és szeretettel, mellyel ma is fenntartod teremtett világodat. Újítsd meg imádságos életünket, és szentelj meg bennünket jelenléteddel, hogy benned legyünk, benned éljünk, és benned maradjunk. Kérünk téged, hallgasd meg könyörgésünket! Ámen.