Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 02 - Adománygyűjtés a délkelet-ázsiai áldozatok megsegítésére

Keresztutak

Adománygyűjtés a délkelet-ázsiai áldozatok megsegítésére

Karácsony második napján, december 26-án földrengés által kiváltott pusztító erejű szökőár csapott le az Indiai-óceán térségében Thaiföld, Indonézia, India, Srí Lanka, Mianmar (Burma), Malajzia, a Maldív-szigetek és több afrikai ország partvidékére. A katasztrófa áldozatainak száma a becslések szerint napról napra növekszik, lapzártánkkor már meghaladta a 150 ezret.

Miként szerte a világban, Magyarországon is több egyházi és civil szervezet kezdte meg az adománygyűjtést a délkelet-ázsiai térséget sújtó földrengés és szökőár áldozatainak megsegítésére.

A Magyarországi Evangélikus Egyház – a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül – ötmillió forintot küldött a délkelet-ázsiai katasztrófa által sújtottak számára. Egyházunk tervezi továbbá, hogy országos gyűjtést rendez, felajánlva az ország minden templomában egy januári vasárnapon összegyűjtött perselypénzt – áll a Magyar Távirati Irodához is eljuttatott közleményben.

A Katolikus Karitász azt közölte az MTI-vel, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tízmillió forint azonnali segéllyel támogatja katasztrófaalapjából a szervezet humanitárius programját, amely Srí Lankának nyújt segítséget. Tízmillió forint gyorssegélyt juttat el a természeti katasztrófa sújtotta dél-ázsiai övezetbe a Magyarországi Református Egyház is, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. Emellett az egyház arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ország református gyülekezeteiben, januárban szintén szervezett gyűjtéssel segíti a térségben élő rászorulókat.

A Magyar Posta Rt. is csatlakozott a humanitárius akcióhoz, ennek eredményeként január 3-tól az ország valamennyi postáján díjmentesen lehet adományokat befizetni a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az UNICEF Magyar Bizottságának számlaszámára. A posta így a „rózsaszín csekkek” feladási díjának átvállalásával támogatja a két szervezet humanitárius akcióit.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számlaszáma: 11705008-20464565.