Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 02 - Feminista „távteológia”

Kultúrkörök

Feminista „távteológia”

A 2005. esztendőtől kezdve Németországban az érdeklődők távoktatás keretében ismerkedhetnek a feminista teológiával. A kezdeményezést a Német Protestáns Egyházak (EKD) női tanulmányi és képzési centruma, valamint a Német Protestáns Női Misszió hozta létre. A tananyagot neves szerzők állították össze. A projekt gyakorlatba való átültetése most kezdődik meg több tartományi egyházban.

A feminista teológia gyökerei a tizenkilencedik századig nyúlnak vissza. Ettől kezdve a nők egyházban betöltött szerepéről való gondolkodás újra meg újra lendületet kapott a nőmozgalmak különböző hullámainak köszönhetően. Amíg a hatvanas években Amerikában a feminizmus és a teológia fogalmát magától értetődően összekapcsolták, addig Németországban sok, az egyházhoz kötődő asszony számára a „feminista” szó még túl radikális és negatív kicsengésű volt. Idővel azonban egyre több publikáció jelent meg erről a kérdésről, és teológiai fakultásokon is lehetett előadásokat hallgatni a témáról.

A távoktatási forma újabb lépcsőfokot jelent a feminista teológia történetében. A képzés másfél évig (2005 szeptemberétől 2007 februárjáig) tart, és hét tanegységből áll. Az oktatás kollokviummal és a tartományi egyháztól kapott oklevéllel zárul.

Glaube und Heimat