Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 02 - Képek – lelkészekről

Kultúrkörök

Képek – lelkészekről

Czóbel Béla (1887–1953) olajfestménye A bergeni lelkész 1918-ból. A festő piktúrája szigorú; a művész a kép sík felületéhez alkalmazkodó formák belső rendjét kereste. Czóbel az első világháború idején, 1914 és 1919 között a hollandiai Bergben élt. Amszterdamban részt vett a Hollandische Kunstenaarskring kiállításain. Miközben korát az irányvonalak küzdelme, a kubizmus szigorú rendszeretete és az expresszionizmus túlfűtött mozgalmassága hatotta át, Czóbel nem törődött mással, mint hogy a körülötte lévő tárgyakról meghitt, jó képeket fessen. Képei ezért vonzóan pihentetőek az emberi szemnek, hiányoznak róluk az indokolatlan kilengések; nála semmi sem veszélyezteti a természet és az emberi lélek belső, statikus szépségét. Czóbel a látványt egyszerű, a lényeges vonásokat összegző formává alakítja.

A bergeni lelkész is rendkívül egyszerűen befejezett egész. A visszafogott, tónusos barna színskála bensőséges hangulatot teremt; a mozgalmas párizsi művészeti áramlat által megszabott stílus mögött a kispolgári szerénység elégedett kényelme tükröződik.

Nazareth Castillo protestáns prédikátor Peru Trujillo nevű helységében. Bár még csak nyolcéves, mégis képes több ezer fős hallgatóságának figyelmét felkelteni. Apja, Andreas szerint Isten ajándékozta meg őt ezzel a nagy szókinccsel és tudással rendelkező fiúval. Andreas már elmúlt negyvenéves, amikor Nazareth megszületett – ilyen kései gyermek viszonylag ritka Peruban. Akkor a család egy viskóban élt a piactér mögött, de Nazareth – sikereinek köszönhetően – vásárolt nekik egy új házat és egy autót.

A fiatal prédikátor mindennapjait az ír származású fényképész, Seamus Murphy (Redux Pictures, New York) örökítette meg az Algemeen Dagblad számára. A fotós képeivel harmadik lett a tavalyi Word Press fotókiállításon, a portrésorozat kategóriában.

Solymos Tamás