Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 03 - A protestáns szabadegyetem konferenciája a Rajnánál

Keresztutak

A protestáns szabadegyetem konferenciája a Rajnánál

Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem akadémiai napjait 2005. május 1. és 7. között a németországi Rheinfeldenben, a Rajna menti Schloss Beuggenben tartja. A konferencia témája: Európa – kisebbségek, identitás. Az aktuális témával neves történészek, kisebbségkutatók, teológusok, pszichológusok, szociológusok, nyelvészek előadásai, kerekasztal-beszélgetések és munkacsoportok foglalkoznak majd.

Gánóczy Sándor római katolikus egyháztudós (Párizs) teológiai előadást tart, Bagdy Emőke, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem tanára és Pfitzner Rudolf (Ottobrunn, Németország) pedig a pszichológia szemszögéből közelíti meg a témát. Az irodalmi esten Dalos György (Berlin) és Oplatka András (Zürich) lép fel. Balla Bálint szociológus (Berlin) és Vályi-Nagy Ágnes lelkész (Therwil) pódiumbeszélgetést vezet. Az elhangzott előadásokat összefoglaló Heti tükörben Frenkl Róbert orvos, evangélikus országos felügyelő és Kuti József református lelkész szerepel. Az áhítatokon és az áldozócsütörtöki kirándulás keretében Bázelban tartandó ökumenikus istentiszteleten igét hirdetnek: Gémes Pál és Száva Péter evangélikus lelkészek, Tamásné Demeter Orsolya, Hieble Erika és Gödri Zsolt református lelkészek, illetve Dévény István római katolikus teológus.

A gazdag programot bázeli városnézés, a budapesti Muzsikás együttes koncertje, Orth Enikő nagyszebeni zongoraművész hangversenye, valamint ifjúsági est egészíti ki.