Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - Színes rongyszőnyeg az élet…

Kultúrkörök

Színes rongyszőnyeg az élet…

Százhuszonöt évvel ezelőtt született Paul Klee

Sokan rajongtak érte azért, mert játékosan és szabadon festett, mint egy gyermek, még akkor is, amikor már ismert művész és akadémikus volt. Látszólag a legegyszerűbb eszközökkel, de hihetetlen technikai precizitással készítette képeit.

A sokoldalú Paul Klee 1897. december 18-án született a Bern melletti Münchenbuchsee-ben (Svájc), egy olyan családban, ahol igazán „otthon érezhették magukat” a múzsák. Édesapja zenét oktatott, és orgonista volt, édesanyja énekesként ért el sikereket. Paul diákként a berni városi zenekarban hegedült, novellákat és költeményeket vetett papírra. Végül mégsem zenész, író vagy költő lett belőle: az érettségi után úgy döntött, hogy a festőművészi pályát választja.

Párizsba, a „bűnös városba” nem engedték el a szülei. Münchenbe költözött hát, és itt kezdett el festészetet tanulni. A kötelező gyakorlatok elégedetlenné és bizonytalanná tették. Az áttörést első itáliai és afrikai útja, valamint az új formanyelvet kereső művészek – például Kandinszkij és Franz Marc – barátsága jelentette számára. „Magával ragadott a színek világa. Én és a színek egyek vagyunk. Festő vagyok” – írja.

Kezdetben rosszul keresett; családja megélhetésének alapját felesége, a zongoraművésznő Lily Stumpf keresete biztosította. 1920-ban Weimarba költöztek. Klee egyiptomi útja tovább gazdagította kifejezési palettáját; új – ugyanakkor ősi – szimbólumokat fedezett fel. Nem egyszerűen lemásolta azt, amit látott, hanem a mögöttes valóságot próbálta megfoghatóvá tenni, mert úgy vélte, hogy „a művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá tesz”.

A nácizmus hatalomra jutását követően munkáit az „elfajzott művészet” kategóriájába sorolták. Százkét, nyilvános gyűjteményekben kiállított alkotását elárverezték. Ezt követően Bernbe vonult vissza. Stílusa egyre elhatalmasodó egészségügyi problémája – egy ritka, debilitáshoz vezető bőrbetegség – miatt egyre komorabb lett. A Locarno melletti Muraltóban hunyt el 1940-ben.

Sonntagsblatt