Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - Buttiglione „új inkvizícióval” vádolja az Európai Parlamentet

Keresztutak

Buttiglione „új inkvizícióval” vádolja az Európai Parlamentet

Rocco Buttiglione, az olasz kormány európai közösségi ügyekért felelős minisztere – akinek amiatt kellett lemondania novemberben az európai biztosi megbízatásról, mert bűnnek nevezte a homoszexuális kapcsolatot – ideológiai „inkvizícióval” vádolta meg az Európai Parlamentet.

A kelet-lengyelországi Lublin katolikus egyetemén mondott múlt szerdai beszédében az olasz politikus kijelentette: az Európai Parlament „új inkvizíciót vezetett be, politikai irányvonalra és állásfoglalásra való tekintet nélkül”. Az Európai Parlament „a lelkiismeret alapján ítél, hogy egy újfajta ortodoxiát, egyfajta ateista vallást vezessen be az unióban. Ezen ateista vallás számára csak egy igazság létezik, az, hogy az igazság nem létezik” – idézte Buttiglione szavait a PAP lengyel hírügynökség.

A konzervatív katolikus Rocco Buttiglione, akit az Európai Bizottság igazságügyi biztosának posztjára jelöltek, azért nem felelt meg európai parlamenti meghallgatásán, mert bűnnek nevezte az azonos neműek közötti kapcsolatot, és rendkívül „konzervatív” módon nyilatkozott a házasság intézményéről.

MTI