Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - Emlékezés Bácsi Sándorra

Evangélikusok

Emlékezés Bácsi Sándorra

A Pápai Öregdiákok Baráti Köre minden hónap első péntekén tart összejövetelt a református kollégiumban. A baráti kör értő vezetője, főtitkára, Ferencz József a gimnázium volt diákja. Ezeken az alkalmakon múltba tekintő, tanulságokat kereső, hagyományokat tisztelő előadásokra kerül sor. A legutóbbi, január 7-én megtartott összejövetelen Tóth Béla, az egyházközség titkára tartott vetítéssel egybekötött előadást Bácsi Sándorról, az evangélikus gyülekezet 1938 és 1956 között Pápán szolgált lelkészéről.

Sokan eljöttek erre az alkalomra: Bácsi Sándor leányai, valamint a közeli rokonság mellett szép számmal képviseltették magukat a református kollégium volt evangélikus diákjai, a református, katolikus testvérek és az iskola jelenlegi tanulói is. Tóth Béla az előadás során felelevenítette a pápai evangélikus egyház létrejöttét, megalakulását, az elmúlt évtizedek lelkészeinek életét, harcait. Ezután Bácsi Sándor lelkészi munkájáról, kimagasló szónoki képességéről és a „nehéz” időkben is helytálló, bátor magatartásáról szólt az előadó. Hangsúlyt kapott az is, hogy milyen segítőkész volt a bajba jutott emberek iránt, követve a Biblia tanítását: a segítés a szeretet legfontosabb megnyilvánulása.

Bácsi Sándor 1956-ban munkája elismeréseként Győrbe került, ahol püspökhelyettes lett. Emberi kiállása miatt ő maga is nehéz helyzetbe került: ávós felügyelet alatt állt hosszú évekig. De ez sem törte meg a hitét, hiszen érezte Isten segítő szeretetét. Mindvégig töretlenül szolgálta egyházát, hazáját. Élete példát mutat a ma nemzedékének is.

Az előadás végeztével leányai emlékeztek édesapjukra: nemcsak szomorúság, bánat uralkodott otthonukban, hanem jókedv, humor is. Hegedűjátékát mindig szívesen hallgatták.

Egy szemtanú, a kollégium volt tanulója emlékezett Bácsi Sándor �56-ban elmondott beszédére, versmondására, amellyel a győri tanácsháza erkélyén buzdította az embereket.

Ünnepélyes keretek között avatták fel 2004. október 31-én emléktábláját Pápán az egyház és a város vezetői. „Jó ügyet nem szolgálhatunk az igazság elfojtásával” – mondta B. Russel. Bácsi Sándor is ezért hallatta a hangját.

Giay Frigyesné