Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - Segélyszervezetek az interneten

e-világ

Segélyszervezetek az interneten

A karácsonyi délkelet-ázsiai szökőár óta reflektorfényben vannak a segélyszervezetek. Nap mint nap hallani a legkülönbözőbb kezdeményezésekről, adománygyűjtésekről, segélyvonalakról. E szervezetek állandóan jelen vannak a médiában: folyamatosan, első kézből küldik tudósításaikat a katasztrófa helyszínéről. Aki pedig a részletekre kíváncsi: nézze meg az interneten!

A világháló óriási lehetőséget hozott a nonprofit szervezeteknek: kevés befektetéssel is megvalósítható a hatékony reklám, a folyamatos elérhetőség és a „fundraising”, azaz anyagi támogatások gyűjtése. A segélyszervezetek élnek is ezzel: igyekeznek honlapjukon minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtani, amely vonzza az érdeklődőket. Sok aktuális hírt, képeket és beszámolókat, tudósításokat láthatunk ezeken a honlapokon a legkülönbözőbb segélyakciókról. Tegyünk egy virtuális kirándulást a legismertebb karitatív szervezetek oldalain!

Talán a legismertebb a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapja (www.oku¬

menikus.hu), ahol fontos hírként szerepel az országos egyházi segélyakció, melynek keretében a református és az evangélikus egyház ajánlotta fel a gyülekezetek egyik januári vasárnapjának perselypénzét a szökőár károsultjainak megsegítésére. Ugyanitt olvashatunk arról, hogy a szervezet Srí Lanka mellett Indonéziában és Indiában is próbál segítséget nyújtani, továbbá hogy az adományok az interneten keresztül is eljuttathatók a segélyszervezethez. Az on-line adományozás lehetőségével mindazok élhetnek, akiknek van bankkártyájuk: biztonságos internetkapcsolatot használva néhány gombnyomással elküldhető a kívánt összeg. Ha valaki támogatni szeretné a szökőár pusztította terület helyreállítását, az újjáépítési jegyeket szintén megvásárolhatja a világhálón.

Aki többet szeretne tudni a szervezet munkájáról, érdemes körülnéznie a honlapon, hiszen tucatnyi segélyakció zajlik, melyekről alig hallunk. Kárpátaljától Szudánig, magyar iskolások zsebpénzgyűjtésétől a grozniji árvaház támogatásáig rengeteg mindenről olvashatunk a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapján.

Az internet nem ismer határokat: csak egy kattintás, és a Német Evangélikus Diakónia (www.diakonie.de) honlapján találhatjuk magunkat. Részletesen olvashatunk a katasztrófasegély-részleg (Diakonie Katastrophenhilfe, www.diakonie-katastrophenhilfe.de) munkájáról, amely a szökőár utáni gyors segítség után most már a hosszú távú feladatokat készíti elő: az újjáépítés verejtékes feladatán dolgozik. Tovább kalandozva eljuthatunk akár az UNESCO honlapjára is (www.unesco.org), ahol pedig a szökőár-előrejelző rendszer kiépítésére vonatkozó világméretű stratégiát készítik elő.

Ha érdeklődésünk további kalandozásokra indít, érdemes meglátogatnunk a Baptista Szeretetszolgálat (www.hbaid.org) honlapját, ahol a colombói magyar árvaházról és a jelképes örökbefogadási programról olvashatunk. Ne feledkezzünk meg a Katolikus Karitászról (www.caritas.org.hu), a Magyar Máltai Szeretetszolgálatról (www.maltai.hu) és a Magyar Vöröskeresztről (www.voroskereszt.hu) sem, hiszen mindegyik gyűjtést folytat a szökőár kapcsán, és ezen túl is számtalan kezdeményezésük vár támogatásra.

Arra buzdítom a kedves Olvasót, hogy ragadjon billentyűzetet, és nézzen körül a felsorolt címeken. Válassza ki azt a projektet, melyet a legszívesebben támogatna, és ne feledkezzen meg róla: még a világhálón keresztül is lehet segíteni!

Bogdányi Gábor