Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 04 - Istenhívő lett az ateizmus bajnoka

Keresztutak

Istenhívő lett az ateizmus bajnoka

Istenhívő lett egy brit filozófiaprofeszszor, aki több mint fél évszázadon át az ateizmus harcos védelmezője volt. A 81 éves Anthony Flew brit filozófiaprofeszszor, akinek megrögzött elve volt, hogy az istenhit tévedés, egy videofelvételen elismerte, hogy valamiféle felsőbbrendű intelligencia vagy őselv alkothatta a világegyetemet.

„Egy szuperintelligencia az egyetlen jó magyarázat az élet eredetére, valamint a természet összetettségére” – jelentette ki a professzor, aki önmagát olyan deistának nevezte, mint Thomas Jefferson, az egykori amerikai elnök, akinek istene nem vett részt aktívan az emberek életében.

A filozófus 1950-ben tette le először névjegyét a Teológia és hamisítás című cikkével, amelyben a C. S. Lewis író és keresztény gondolkodó által vezetett oxfordi vallásos hetilap, a Socratic Club cikkére reagált. Flew éveken át az oxfordi, az aberdeeni, a keele-i és a readingi egyetemen, amerikai és kanadai előadásain, könyvekben, cikkekben, vitákban azt hirdette: nincsen bizonyíték Isten létezésére. Jelenlegi megállapításaihoz fokozatosan jutott el az elmúlt hónapokban.

Felfedezte-e a tudomány Istent? című videofelvételében rámutatott: még a DNS-kutatások által kimutatott rendkívül bonyolult életfolyamatok is arra utalnak, hogy részt kellett vennie valami különleges intelligenciának az élet megteremtésében.

Flew pálfordulásának első jele a Britain Philosophy Now című folyóirat augusztus–szeptemberi számában megjelent levele volt, amelyben kifejtette: „Immár igen nehézzé vált az első szaporodó organizmus kifejlődése naturalisztikus elméletének felépítése.”

A levélben Gerald Schroeder izraeli ortodox zsidó orvosnak az Isten rejtett arca és Roy Abraham Varghese görög katolikus kutató A világ csodája című tanulmányában kifejtett nézeteire hivatkozott.

Hivatalosan azonban új könyve, az Isten és filozófia előszavában ismerte be új hitvallását. „Egész életemben Platón Szókratész védőbeszédjének elve vezérelt: keresd a bizonyítékot, bárhová is vezet” – írta, hozzátéve, hogy tisztában van vele, sokaknak csalódást okoz majd. Flew kétli, hogy a darwini evolúciós elmélet megmagyarázná az élet eredetét.

MTI