Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Atyánk! Jó Istenünk! Szent Fiad a testté lett Ige. Azt mondtad, hogy benne gyönyörködsz, és hogy őt hallgassuk. Megvalljuk neked, hogy bár gyakran hallgatjuk Jézusunk igéjét, nincs foganatja az életünkben. Ha bűnbánatra hív, mentséget keresünk. Ha szolgálatba küld, más elfoglaltságra hivatkozunk. Ha adakozásra indít, csak a feleslegünkből vetünk oda valamit. Ha megbocsátásra int, megkeményítjük a szívünket. Ha alázatra és kereszthordozásra tanít, megtagadjuk az engedelmességet. Tekints ránk, és könyörülj rajtunk!

Tudjuk, hogy elutasított igéd ítéletté lesz rajtunk. Nem akarunk a kárhozatban meghalni. Küldd el Szentlelkedet, hogy igéd magja számára feltörje szívünk kemény talaját! Győzd le igéd erejével ellenállásunkat! Nincs mivel mentenünk magunkat. Egyedül a te kegyelmedre hivatkozhatunk. Arra a kegyelemre, amelyet Jézusunk hozott el, és amiért ő az életét adta.

Könyörgünk igéddel szolgáló testvéreinkért: lelkészekért, tanárokért, bizonyságtevőkért, a misszióban fáradozókért, a sajtó és a könyvkiadás területén dolgozókért. Add, hogy világosan, érthetően, szelídséggel, de szeretetteljes határozottsággal szóljanak! Munkájuk nyomán adj megtérést! Szaporítsd a gyülekezeteket!

Tudjuk, hogy a rohanó élet zajában nehéz elcsendesedni és meghallani szavadat. Ezért kérünk azokért, akik ritkán vagy sohasem hallgatnak igehirdetést, és nem ismerik a Bibliát. Különösen fontosnak érezzük a gyerekek és a fiatalok közötti igeszolgálatot. Kérünk, hogy teremtsd meg ennek a lehetőségét a mi korunkban is! Nyiss meg szívet, elmét! Add, hogy a családi otthonokban ne a könyvespolcon porosodjon a Biblia, hanem forgassák, tanulják, szeressék, és ismerjék meg belőle a Jó Pásztor hangját!

Reformátor eleinkkel együtt valljuk, hogy csak igéd által kaphatunk bűnbocsánatot, és lehet örök életünk. Tedd újra legfőbb kincsünkké igédet! Tedd vigasztalássá a betegek számára! Tedd reménységgé a halállal vívódók és a gyászolók számára! Tedd útmutatássá a kisiklott életűek számára! Tedd szabadítássá a megkötözöttek, a függőségben élők számára! Tedd örömmé és a dicséret forrásává mindannyiunk számára! Jézusért kérünk! Ámen.