Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Egyházi nyilatkozat a Trianon-filmről

Kultúrkörök

Egyházi nyilatkozat a Trianon-filmről

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben zajló oktató-nevelő munkát a januári vizsgaidőszak derekán súlyosan megzavarták a Trianon című film erdélyi bemutatásával kapcsolatos, az intézet vezetőit ért zaklatások – olvasható az erdélyi protestáns magyar egyházak vezetőinek közleményében. A közleményt – amelyet az MTI-hez is eljuttattak – Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület, Szabó Árpád, az Erdélyi Unitárius Egyház és Adorjáni Dezső Zoltán, az Ágostai Hitvallású Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, valamint Juhász Tamás, a Protestáns Teológiai Intézet rektora és Rezi Elek, az intézet dékánja írta alá.

Az aláírók kifejtik: örömmel üdvözölték január 7-én Koltay Gábor rendező és Raffay Ernő történész kulturális estjét, amelynek keretében a Trianon című, 14 részes dokumentumfilm rövidített változatát is vetítették. Az intézet szívesen átengedte dísztermét a filmbemutatót szervező Erdélyi Magyar Ifjak kérésére.

Az óriási érdeklődés miatt a rendezvény kezdetekor az intézet rektora ígéretet tett a szervezőknek arra, hogy egy héttel később a díszterem újra rendelkezésükre áll az est megismétlésére. Az előadók és az Erdélyi Magyar Ifjak azonban a második vetítéses találkozó elmaradásáról döntöttek.

„Azt a körülményt, hogy az állami hatóságok – a film tartalmát és a rendezvény szervezési körülményeit nem ismerve – a január 7-i kulturális est szervezőit és házigazdáját utólag különböző törvények és kormányrendeletek paragrafusaira hivatkozva, hatóságilag nyomozzák, kifaggatják, törvénysértés gyanújába hozzák, az egyházaink életébe való beleszólásnak tekintjük, s e beleszólás ellen a leghatározottabban tiltakozunk” – szögezik le a közlemény aláírói.

MTI