Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Ady-tárlat

Kultúrkörök

Ady-tárlat

A magyar kultúra napja alkalmából színes programok és tárlatok fogadták a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjait és látogatóit. A rendezvény megnyitóján Ónodi Szabolcs igazgató elmondta, hogy a tanév félidejében január 22-e diák és pedagógus számára egyaránt jó alkalmat kínál a közös gondolkodásra, a kultúránk kincseiből való feltöltekezésre.

A gimnázium egyik folyosóján kiállított – dr. Németh Csaba Ady-gyűjteményéből válogatott – anyagot dr. Losonci Miklós művészet- és irodalomtörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A fotógyűjtemény segítségével Ady különböző arcait ismerhetjük meg. A mintegy ötven képből álló kiállítás mottója Móricz Zsigmondtól való: „…csak azért élt, hogy égjen, csak azért égett, hogy verset cselekedjen. Mert neki a Vers nem költemény volt: élet.” Jóllehet a bonyhádi Ady-tárlat dr. Német Csaba gyűjteményének csak a töredékét tudja bemutatni, a külcsínben és belbecsben gazdagodó bonyhádi gimnáziumot ez a kiállítás még gazdagabbá teszi – mondotta dr. Losonci Miklós, aki nagy sikerű előadást tartott Ady és József Attila költészetéről a 11–12. évfolyamosoknak. A magyar kultúra napja alkalmából két további tárlat is helyet kapott a gimnáziumban: Losonci Lilla és Cseh Gábor festményei láthatók.

Máté Réka felvétele

Regionális hozzárendelés: Bonyhádi Pet?fi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú M?vészeti Iskola