Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Kiállítás adózik József Attila emlékének

Kultúrkörök

Kiállítás adózik József Attila emlékének

Száz éve, 1905. április 11-én született a magyar költészet világirodalmi rangú képviselője, ezért a Magyar Köztársaság kormánya az idei esztendőt József Attila-emlékévvé nyilvánította. A Petőfi Irodalmi Múzeumban múlt pénteken nyílt meg a költő emlékének adózó új kiállítás, Eszmélet címmel. (A Bagó Ilona rendezte kiállítás címe József Attila egyik legismertebb versének címét kölcsönözte.) A kiállítást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának – a rendezvény fő támogatójának – a vezetője, Hiller István nyitotta meg. Az ünnepségen természetesen a költő több verse is elhangzott, avatott tolmácsolásban.

József Attila nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az UNESCO is bemutatja székházában ezt az igen érdekes vándorkiállítást, amely a poéta költészetében rejlő játékosságot, filozofikus mélységet a modern technika eszközeivel is megkísérli érzékeltetni. Szinkron vezérelt digitális video- és CD-lejátszók, interaktív multimédiás programok segítenek a közönségnek abban, hogy József Attila életét és költészetét alaposabban megismerje. Minden látogató saját igényei szerint, érdeklődésének megfelelően bővítheti tudását.

Négy könyvújdonságot is bemutattak január 22-én a magyar kultúra napja alkalmából, ugyancsak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Dávidházi Péter műve, az Egy nemzeti tudomány születése – Toldy Ferenc és a magyar irodalomtörténet című kötet az Akadémiai Kiadó és az Universitas Kiadó közös kiadása. Szörényi László könyvét Álmaim is voltak, voltak… Tanulmányok a XIX. századi magyar irodalomról címmel az Akadémiai Kiadó jelentette meg. Arany János összes műveinek a XVII. kötetét, amely a költő 1857 és 1861 közötti levelezésének anyagát gyűjti egybe, valamint a Kultusz, mű, identitás című kötetet – Kalla Zsuzsa, Takáts József és Tverdota György szerkesztésében – a Petőfi Irodalmi Múzeum adta ki.

Berényi Zsuzsanna Ágnes