Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 05 - Gyermekek a gyermekekért – diákgála Aszódon

evél&levél

Gyermekek a gyermekekért – diákgála Aszódon

Az aszódi evangélikus gimnáziumban már tíz éve dolgozunk azon, hogy a tanuláson és a tanításon túl is igyekezzünk megismerni egymást. Az evangélikus iskola keresztény szellemisége sok lehetőséget teremt erre. Az áhítatok, istentiszteletek, közös imák közelebb hoznak bennünket egymáshoz. Szerettük volna, ha diákjainak lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák – nekünk, egymásnak, szüleiknek –, hogy miben tehetségesek, mi az, ami a tanulás mellett fontos az életükben. Ezért szerveztük meg 2001-ben az első diákgálát, amely mára hagyománnyá vált iskolánkban.

Az idei gála rendhagyó elemet is tartalmazott. A gimnázium 10/a osztálya kéthetes adománygyűjtő akciót szervezett a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére. Mivel diákként nem tudnak személyesen segíteni, úgy döntöttek, hogy pénzt gyűjtenek, amelyet átadnak olyan embereknek, akik segítenek helyettük. A két hét során gyűjtöttek papírt, üveget, vezették a büfét, szerveztek bolhapiacot, filmvetítéssel, faliújsággal és plakátokkal buzdították az iskola diákjait. Sokat dolgoztak azért, hogy az összegyűjtött pénzt a diákgálán átadhassák Lehel László evangélikus lelkésznek, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatójának.

A diákoknak a nemes célra összesen 283 300 forintot sikerült felajánlaniuk. Mindenki láthatta, hogy diákjaink – a tanulás mellett – nyitott szemmel és érző szívvel járnak a világban. Összefogásuk és segíteni akarásuk bizonyítéka az egyik legmegindítóbb pillanata volt január 21-i diákgálánknak.

Az istentiszteleteken, ha pénzfelajánlás érkezik, a lelkészek azt szokták mondani: „Isten áldja meg az adakozót és adományát!” Mi most egy kicsit megváltoztattuk az imát, és közösen így imádkoztunk: „Isten áldja meg az adományt és azokat, akiknek szántuk!”

Kalina Katalin, a 10/a osztály osztályfőnöke, Aszód