Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 06 - „Bálványok” Békáson

Egyházunk egy-két hete

„Bálványok” Békáson

A békásmegyeri evangélikus gyülekezetben mindig friss meglepetésekkel várják a látogatókat – az istentiszteleteket követően is. Az ezredfordulóra megépült új, dongaboltozatos, nemesen egyszerű templomban havonta egyszer megrendezik az „összegyülekezés napját”. Ekkor a hívek és a látogatók az egész vasárnapot egymás társaságában töltik, és együtt vehetnek részt különböző kulturális, illetve spirituális programokon.

Legutóbb képkiállítás nyílt Bálványok címmel az erdélyi gyökerű, unitárius Veress Pál (1920– 1999) festményeiből, múlt vasárnap pedig e képek jobb megértését segítette Kerékgyártó István művészettörténész tárlatvezetése. Az alkalomhoz a hangulatot Pál Diana és Lisznyay Erdő Gábor romantikus orgonamuzsikával teremtette meg.

Veress Pál Szőnyi István tanítványaként végezte el a budapesti főiskolát, de az 1948-as nagy sikerű bemutatkozó kiállítását követően a politikai helyzet miatt visszavonult a nyilvánosság elől. 1969-ben rendezett önálló kiállításáról Weöres Sándor így írt: „…ezek a figurák nyilvánvalóan emberalakok, mégsem emberábrázolások… Motívumai a kultúra múltjából erednek – totemek, sárkányszerű állatalakok, gót templomfalrészek, málladozó fafeszületek –, de a feldolgozás módszere, stílusa, szelleme huszadik századi.” Műveinek egyediségét formai újítások, technikai eljárások is biztosítják. A domborműszerű megjelenítéssel a síkba készített alkotásokat egy kicsit kimozdítja a térbe; hamu, műgyanta, korom és fűrészpor különös elegyének a használatával kiemelkedéseket, bemélyedéseket, képez a felületen. Mint az alkotó maga mondta, „többértelmű, mindenkinek más-más olvasatot kínáló képeket” készített. „A bálványok az isteni és emberi, állati és növényi, sőt szerves és szervetlen lét határán léteznek” – tette hozzá.

A gyönyörű kiállítás február végéig tekinthető meg a békásmegyeri evangélikus templomban (Budapest III., Mező utca 12.).

Berényi Zsuzsanna Ágnes

Regionális hozzárendelés: Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség