Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 06 - Egy film, amelyet minden evangélikusnak látnia kell!

A hét témája

Egy film, amelyet minden evangélikusnak látnia kell!

1519-ben Szép Fülöp és Kasztíliai (Őrült) Johanna gyermeke egy olyan birodalom trónszékébe ülhetett, amelyben sohasem nyugodott le a nap. E birodalom különböző tartományai úgy kapcsolódtak egymáshoz, akár az órák fogaskerekei: pontosan, precízen, a nagyok mellé gondosan illeszkedett a sok kicsi. Mindegyik fogaskerék a teljesség része volt, csak így alkothatott egy megbonthatatlan egészet.

  1. Károly császár rajongott az órákért. Hosszú percekig nézte a különös és bámulatra méltó szerkezeteket, figyelte az idő mérhető múlását. De fel nem foghatta, hogy „ez a” Luther Márton miért nem képes megérteni azt, amit ő. Miért válik külön a birodalomban? A teológia professzoraként – „különc magatartásával” – miért bomlasztja az egyetlen és egyetemes keresztény egyházat?

Pedig a történet egyszerű: az erfurti joghallgató egy hatalmas viharban megrettenve fogadalmat tesz: szerzetes lesz, az Úristen szolgálatába áll…

Pereg a filmszalag, elindul a mozi, a cselekmény kibontakozik. Nem megrettent, hanem (át)éreztet. A démonoktól és a gonosztól való félelmet lassan a lélek harmóniájára változtatja át. Egy ember sorsa, aki lelkiismeretét Isten igéjéhez köti.

S. T.