Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 06 - Déli harangszó

Kultúrkörök

Déli harangszó

Február 7. és 13. között minden délben a beledi evangélikus templom harangja szól a Kossuth rádióban.

Beled Győr-Moson-Sopron megyei község, mely a Kis-Rába partján fekszik, Kapuvártól tizenöt kilométerre délkeletre. Az oklevelek 1230-ban említik a települést az Ostffyak, Csornaiak, Kanizsaiak és a csornai premontrei prépostság birtokaként; neve is az Ostffyaknál gyakori Belud személynévből származik. Beled a török hódoltság után éledt újjá, Luther tanai révén. Ebben az időben a dunántúli főurak közül sokan protestánsok lettek. Közülük is kiemelkedik a Beledben is birtokos Nádasdy Tamás, aki politikai és gazdasági hatalmát felhasználva egyengette az evangélikusság térnyerését a Kisalföldön.

Az ellenreformáció idején a hercegi és a grófi Esterházyaknak és a Cziráki grófoknak volt birtoka Beleden. Evangélikus temploma 1806-ban épült, de tizennyolc méteres tornya csak 1825-re készült el. A belediek mind a két világháborúban sokat szenvedtek, sokat vesztettek. Erről az evangélikus templom bejárati ajtajánál lévő emléktábla tanúskodik.

A közösség emlékezete a mai napig megőrizte a háromszázharminc 1944-ben deportált nevét. A beledi evangélikus templom tornyában lakó két harang közül az ötszázkilencvennégy kilós köszönti délidőben evangélikus testvéreit.

Forrás: Rtv Részletes