Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 07 - …emlékezzél meg az egész útról…

Kultúrkörök

…emlékezzél meg az egész útról…

Mint korábban már hírül adtuk, 2004 tavaszán Tóth Béla tollából megjelent könyv alakban a pápai evangélikus gyülekezet története. A kötet bemutatójára összeállítottunk egy kiállítást. Az anyag olyan méretű volt, hogy úgy éreztük, valamilyen formában meg kell örökítenünk az utókor számára. Első gondolatra egy egyszerű felvételt képzeltünk el, aztán már egy rövid film képe lebegett a szemünk előtt. Mire a végére értünk, negyvenöt perces dokumentumfilm lett belőle.

A film végigkíséri a gyülekezet történetét az 1520-as évek végétől egészen napjainkig. Gyülekezetünk életén, épülésén, harcain, a történelmi viharokban megélt küldetésén keresztül jól nyomon követhetők a magyarországi reformáció állomásai, a közelmúltról pedig ma is élő személyek számolnak be átélt hitelességgel. A visszaemlékezés alkalmat ad arra, hogy erőt gyűjtsünk a mindennapok szolgálatában, és bátran harcoljuk meg mi is a hit nemes harcát.

A film elkészítése során az alkotók is változáson mentek keresztül. Horváth Géza operatőr és Huszár Hajnalka szerkesztő odaadással végezte feladatát. A munkából alkotás lett. A képekből megszólaló történelem. A riportokból Istenre mutató ujj.

Végig lehetne kísérni a film létrejöttének minden fázisát az ötlet megszületésétől kezdve a forgatókönyv írásán át az első felvételekig. A szerkesztés és vágás minden részletét. Ahogyan darabokból, másodpercekből, szavakból és képkockákból összeállt egy-egy rész. Ahogy a zenei háttérnek elképzelt darabok beilleszkedtek a helyükre. Ahogy éjszaka megálmodott képek váltak valóra a monitoron. De tudom, hogy mindezt nem lehet igazán jól érzékeltetni a külső szemlélő számára. Olyan ez, mint amikor az ember a szülővé válásra készülődik, s végül örömmel és természetes elfogultsággal tartja kezében a várva vártat.

Örömmel adhatom tehát tudtára országnak-világnak: megszületett, elkészült. A többit ítélje meg mindenki maga.

Koczor György