Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 08 - Lelkészi becsületszék és intézményi törvény

Egyházunk egy-két hete

Lelkészi becsületszék és intézményi törvény

Ülésezett a zsinat

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium díszterme adott otthont a hétvégén törvényalkotó zsinatunk tizenharmadik ülésszakának. Valószínűleg a legnehezebb évét kezdte el a zsinat, év végére ugyanis mindazon törvényeknek el kell készülniük, amelyek a 2006. évi általános tisztújításhoz szükségesek. Emellett két további lényeges jogszabály – a lelkészek szolgálati jogviszonyáról és az evangélikus intézményekről szóló törvény – elkészülte is az idén várható.

Az ülésszak elején választásra került sor. Az eddigi lelkészi alelnök, Lackner Pál győri lelkész lemondott zsinati tagságáról, mert a honvédelmi miniszter januárban kinevezte őt tábori püspökké. Helyette a zsinat dr. Csepregi Zoltánt, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezető tanárát választotta lelkészi alelnöknek.

A lelkészek szolgálatával kapcsolatban arról tárgyaltak, hogy mit kell tartalmaznia a díjlevélnek, illetve hogy a lelkész a lelkészi szolgálatán kívül milyen elfoglaltságokat vállalhat. A zsinat egyetértett abban, hogy ezek az elfoglaltságok nem veszélyeztethetik a szolgálat ellátását.

A 2001 óta tartó időszak tapasztalatait felhasználva egyházunk az önkormányzati igazgatás egyszerűsítését tervezi. Az erről szóló elvi vitában – még októberben – a zsinat meghatározta az intézkedések főbb vonalait. Csökkenteni kell a közgyűlések és presbitériumok létszámát a magasabb önkormányzati szinteken. Megszűnik az egyházkerületi presbitérium (feladatait a közgyűlés veszi át), továbbá össze kell vonni a zsinatot és az országos közgyűlést. Ez utóbbi lesz egyházunk legfőbb közhatalmi testülete. A tervezett változásokról a közeljövőben részletesebben is beszámolunk.

A zsinat megalkotta azokat a szabályokat is, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az egyházkerületek lelkészi becsületszékeket hozzanak létre. Ezeknek az öt-hat tagú testületeknek a legfőbb feladata a lelkészi karral kapcsolatos feszültségek testvéri módon való feloldása lesz, de a becsületükben megsértett lelkészek megvédésére is ez az intézmény szolgál majd.

Elkészült az intézményi törvény gyűjteményekről, szeretetintézményekről, missziói és tájékoztatási intézményekről, valamint konferencia- és üdülőközpontokról szóló része is. Ezen kérdések általános vitája folyt a szombati napon. A bírósági törvény teljes szövegjavaslatát május 15-ig készíti el az illetékes bizottság.

A zsinat tavasszal bizottságokban folytatja munkáját; a legközelebbi plenáris ülésre június 10–11-én kerül sor.

Muntag András zsinati gazda

Regionális hozzárendelés: Budapest–Fasori Evangélikus Gimnázium