Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 08 - Kórházi lelkigondozás

Keresztutak

Kórházi lelkigondozás

A kórházi lelkigondozás kérdései adták a fő témáját annak az ökumenikus tanácskozásnak, amelyet február elején rendeztek a kiskunhalasi Szilády Áron református gimnáziumban. Noha ebben a (kun) városban a katolikus és a református egyház a legerősebb, a kórházi lelkigondozásból az evangélikusok külön kórházlelkésszel veszik ki a részüket. Ez főleg annak köszönhető, hogy a közeli Soltvadkert és Kiskőrös gyülekezeteiből is jelentős számú beteget kezelnek az intézményben.

A soltvadkerti származású Honti Irén fővárosi tapasztalatait kamatoztatja ebben a karitatív munkában. Mint előadásában elmondta, 2004 szeptemberétől végzi ezt a nemes szolgálatot; kórteremről kórteremre járva nyújt vigaszt a rászorulóknak – felekezetre való tekintet nélkül. Ugyanez érvényes a református nőegylet és a Katolikus Karitász munkatársaira is.

Mint a tanácskozás végén elhangzott, a rendszeres kórházi áhítatok és istentiszteletek mellett a személyes beszélgetés és vigasztalás is fontos a testi-lelki gyógyuláshoz. A tervek szerint a közeljövőben tanfolyam is indul a munkatársak részére, melyet az Egyesült Államokban végzett Berze János református lelkész koordinál majd.

Ifj. Káposzta Lajos