Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 08 - Jubileumi konferencia a Manrézában

Keresztutak

Jubileumi konferencia a Manrézában

Festői környezetben, Dobogókőn rendezte legutóbbi, születésnapi tanácskozását február 11. és 13. között a tíz esztendeje alakult Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség (KIFE). A Manréza konferenciaközpontban és liturgikus házban tartott összejövetelen a hazai katolikus felnőttképzés területén szerzett tapasztalatokról és eredményekről, valamint az európai lehetőségekről volt szó.

A Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetséget egy évtizeddel ezelőtt azzal a céllal hozták létre, hogy összefogják azokat a katolikus szervezeteket, melyek tevékenységének egésze vagy egy része az ifjúsági és felnőttképzéshez kapcsolódik. A KIFE alapítói arra törekedtek, hogy minél szélesebb körben megismertessék felekezetük társadalmi tanítását.

A megalakulásuk tizedik évfordulójának alkalmából szervezett szakmai konferenciára német és magyar szakembereket vártak. Előadások és beszélgetések keretében számba vették a múlt tapasztalatait, és megfogalmazták a jelenlegi problémákat.

A rendezvényt – melyet a tagszervezetek munkáját bemutató kiállítás tett színesebbé – dr. Beer Miklós váci megyés püspök nyitotta meg. A résztvevők ezután több referátumot is hallhattak. Elsőként a KIFE tevékenységébe nyerhettek bepillantást, majd a felnőttképzést vizsgálták meg több oldalról is, például a kultúrateremtésben, a lelkipásztori koncepcióban, illetve a hazánkban betöltött szerepe szempontjából.

A szekcióüléseket követően első ízben adták át a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete (KALOT) alapítójáról, Kerkai Jenő jezsuita atyáról elnevezett díjat. Az elismerést a KIFE elnökétől, Gábor Miklóstól ifjúsági képzés kategóriában dr. Szegedi László sülysápi plébános, a váci egyházmegye ifjúsági referense vehette át. A felnőttképzés területén végzett munkájáért Lázár Kovács Ákost, a Faludi Ferenc Akadémia tanulmányi igazgatóját tüntették ki.

G. Zs.