Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 08 - Szellemi táplálék napról napra

Kultúrkörök

Szellemi táplálék napról napra

Az alábbiakban ismertetendő két áhítatoskönyvre az elmúlt év végén tettem szert, és ez évtől „használatba” is vettem, annak rendje-módja szerint olvasni is kezdtem őket. Az egy hónapos „gyakorlat” igazolta a hozzájuk fűzött előzetes várakozásaimat: mindkettő igazi lelki útravalót kínál napról napra, és speciális tulajdonságaik révén nem mindennapi élményt jelent a rendszeres forgatásuk.

Varga László, a Marosvásárhelyen élő, idős református lelkipásztor Isten asztaláról címmel kínál az év minden napjára tömören megfogalmazott lelki-szellemi táplálékot. Börtönévei alatt tanulta meg, hogyan lehet három percben társainak elmondani egy-egy hitbeli igazságot. S most nekünk „szolgál fel” új tanítást egy-egy oldalon Isten asztaláról – minden napra egy igevers kapcsán –, hogy ki-ki felismerje küldetését és Istennek az ő számára készített tervét. A Harmat Kiadó újdonsága ily módon egy esztendő alatt mozaikszerűen képet ad a Biblia egészéről. Együtt könyöröghetünk a szerzővel „jó étvágyért” az Isten asztaláról vett áldások elfogadásához.

Az Evangéliumi Kiadó huszonöt angol szerző közös munkáját jelentette meg Napról napra végig az Újszövetségen címmel, Denis Clapham, John Heading és Malcolm Horlock szerkesztésében. S valóban, a kétszázhatvan fejezetet egy év alatt végigolvashatjuk ezeknek a szakszerű, de közérthető igemagyarázatoknak a „kalauzolásával”. Az újszövetségi könyvek előtt bevezetést is találunk, és több térkép is segíti a tájékozódást. Az egy-egy napra szánt egyoldalas, tömör összegzéseket természetesen csak az érti meg igazán, aki időt szán arra, hogy előbb alaposan áttanulmányozza az aznapra kijelölt újszövetségi szakaszt. Ennek a nem mindennapi áhítatoskönyvnek a segítségével (a néhány éve az Ószövetségről készült összeállításhoz hasonlóan) nemcsak több és új ismeretünk lehet a Szentírásról, hanem erősödhetünk is hitünkben, Jézus iránti szeretetünkben.

Varga László: Isten asztaláról – Áhítatok az év minden napjára. Harmat Kiadó, Budapest, 2005. Ára: 1600 Ft.

Clapham–Heading–Horlock (szerk.): Napról napra végig az Újszövetségen. Evangéliumi Kiadó, Budapest, 2004. Ára: 1000 Ft.

G. A.