Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 08 - Tessedikkel a 21. századba

A közelmúlt krónikája

Tessedikkel a 21. századba

Sikeres pályázat a szarvasi Második Esély Népfőiskoláért

Pályázat kidolgozására és megvalósítására szövetkezett 2004 kora őszén az Európai Unió úgynevezett Equal programja keretében öt magyar szervezet: a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség – mint főpályázó –, a Tessedik Sámuel Főiskola Mezőgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Főiskolai Kara, a Bihari Népfőiskolai Egyesület, a Középhalmi Evangélikus Misszió Alapítvány, valamint a Szarvasi Ifjúságért Akciócsoport Egyesület. Pályázatukat Tessedikkel a 21. századba címmel nyújtották be. A pályázók ez év januárjában értesítést kaptak a program végrehajtását irányító intézménytől, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program és Irányító Hatóságtól: szakmai pályázatukat megvalósításra érdemesnek találták, és előzetes támogatásként összességében 386 millió 363 ezer forint támogatást ítéltek meg számukra.

Mi is ez az Equal program? Egy olyan közösségi kezdeményezés, mely az új típusú, innovatív munkaerő-piaci programok megvalósítását támogatja. Olyan pályázatokat részesítenek előnyben, melyek újszerű módon közelítik meg a hátrányos helyzetű munkavállalók esélyegyenlőségének kérdését, valamint a foglalkoztatásuk, az oktatásuk, az ismételt munkába állításuk során olyan új módszereket alkalmaznak, amelyek később felhasználhatók az Európai Unió nemzeti munkaerő-piaci szolgálatai számára. Az Equal egyik fő gondolata a partnerség, valamint egy külföldi partner bevonása.

A bevezetőben említett szervezetek az Equal „E” kategóriájában pályáztak, melynek témája: „Az egész életen át tartó tanulás és a »befogadó« munkahelyi gyakorlatok támogatása, amelyek a munkaerő-piaci diszkrimináció és egyenlőtlenségek szempontjából érintett emberek álláshoz jutását és munkában maradását segítik.” Pályázatuk fő innovációja a „Szakmai-Lelki Erősítő Módszer” (SZLEM), mely az eddig megszokottól eltérően nem szakképzettséget adva, munkahelyet teremtve próbál segítséget nyújtani a rászorulóknak. A módszer lényege az, hogy az embereket komplex, organikus egységként kezelve, a szellemet, a lelket erősítve, fejlesztésüket kulturális hatásokkal kiegészítve, számukra új ismereteket nyújtva próbálja őket eljuttatni oda, hogy önálló életvezetésre, kreatív problémamegoldásra képes egyéniségekként kerüljenek ki a programból, és személyes példájukon keresztül képesek legyenek embertársaikon is segíteni.

A pályázók közös kezdeményezése az evangélikus népfőiskola gyökereire épül. A program megvalósításához a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség egyik ingatlana áll rendelkezésre, mely felújítása után Második Esély Népfőiskolaként fog működni. A program foglalkoztatási fókuszában az intenzív gazdálkodáshoz kapcsolódó ismeretek elsajátítása, valamint a munkaerő-piaci szempontból hátrányos csoportok, kiemelten a szenvedélybetegek segítése áll.

A pályázat sikerének üzenete az, hogy az egyház és a civil szervezetek képesek alkotó módon együttműködni és közös munkájuk eredményeként megfelelni az új körülmények – az uniós tagság – jelentette kihívásnak, miközben a gyökerekhez is ragaszkodnak.

Lázár Zsolt igazgató lelkész