Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 09 - Játék a hittanórán?

Egyházunk egy-két hete

Játék a hittanórán?

Ezzel a címmel rendezték meg február 12-én Maglódon a Dél-Pest Megyei Egyházmegye katechetikai napját. Ez a program arra hivatott, hogy szakmai továbbképzést adjon, és segítséget nyújtson az egyházmegye területén dolgozó gyermek- és ifjúsági munkásoknak a hitoktatás hatékonyságának javításában. A részt vevő óvónők, hittanárok, lelkészek sok olyan dolgot láthattak, hallhattak és tapasztalhattak, amely által színesebbé tehetik szolgálatukat a gyermekek és a fiatalok között.

Nyitóáhítatában Benkóczy Péter, a maglódi gyülekezetben tanuló lelkészjelölt a játék szentírásbeli vonatkozásaira hívta fel a figyelmet. Sándor Éva, az egyházmegye katechetikai munkaágának felelőse módszertani alapvetésében a játék fejlődés-lélektani és pedagógiai szerepéről beszélt. Ezután Pintér Zsuzsanna egyházmegyei felügyelő mint gyakorló pedagógus a játékok fajtáit és módszertani jelentőségét mutatta be. Polczer Éva, a mendei gyülekezet hitoktatója és Tűri Éva, a gyülekezet gyermekmunkása a résztvevők számára talán legfontosabb feladatra vállalkozott egy ötletbörze keretében: kipróbált és a gyakorlatban használt játékaikat mutatták be. Befejezésként Koczor Tamás esperes korábbi táboros tapasztalatairól beszélt az egész napot átfogó, „nagy” játékokkal kapcsolatban, melyek gyakorlatilag korosztálytól függetlenül használható sémák aktualizálásával szervezhetők meg.

Sokak szerint a földi élet egy nagy játék, amelyet jól kell tudni játszani. Ha ez nem is állja meg mindig következetesen a helyét, tudjuk azt, hogy a játék minden életkorban és minden helyzetben könnyebbé – s talán szebbé is – teszi az életet. A maglódi nap üzenete mindenesetre komoly: tartalmas játékok segítségével a hitben való nevelkedés, nevelés tanuló és oktató számára egyaránt szebb, maradandóbb lehet.

Erdélyi Csaba

Regionális hozzárendelés: Dél–Pest Megyei Egyházmegye