Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 10 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Örvendező hálaadással fordulunk hozzád e böjti vasárnapon, irgalmas Istenünk! Tőled kapunk mindenféle jót bőséggel, csak észre kell vennünk. Életünket is te tartod fenn; családunk, munkánk, egyházunk, gyülekezetünk, hazánk és egész világunk tőled kap erőt, fényt, kegyelmet napról napra. Mindnyájan benned élünk, mozgunk és vagyunk, Urunk; soha ne engedd felednünk, hogy ezekért hálát adjunk neked!

Úr Jézus Krisztus, te megvendégelted a sokaságot a pusztában, s mindenki megelégedett adományoddal. Köszönjük ezt a példát, mely minket is arra indít: higgyük, hogy veled járva, téged követve mindenből eleget kapunk. Mai életünk sokszor telve van zúgolódással, panasszal, intrikával, kételkedéssel, bizalmatlansággal. Sokaknak a kenyérkérdés a legfőbb gondja, melyet egyedül akarnak megoldani, tőled pedig számon kérnek. Köszönjük, hogy Izrael népe mannát és fürjeket kapott Istentől vándorlása idején, tanítva ezzel minden nemzedéket: „Mit Isten tesz, mind jó nekem…” (EÉ 348,1)

Szentlélek Úristen, légy velünk az erőnek, a szeretetnek és a józanságnak a jelenlétével, mert nélküled, saját fejünk után menve könnyen elrontunk mindent. Vétkeinkből, bűneinkből segíts hozzád menekülnünk minden élethelyzetben, hiszen nálad van a bocsánat, az új élet tápláléka és lehetősége. Szeretetedbe ajánljuk népünket, egyházunkat, gyülekezeteink vezetőit és tagjait, kicsinyeket, felnőtteket, időseket egyaránt. Légy a betegekkel és az őket gondozókkal. Áldásodat kérjük minden becsületes dolgozóra és munkájára, mely tápláló kenyeret tesz néped asztalára. Ámen.