Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 11 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, Istenünk, köszönjük neked mindazt, amit Jézus Krisztusban, a mi Urunkban adtál nekünk. Köszönjük, hogy benne és általa olyan közbenjárónk van, akinek a nevében magunk is bátran fordulhatunk hozzád, és eléd vihetjük imádságainkat. Te ismered hitünk gyengeségét, és tudod, hogy bár Jézusban társunkká lettél, mi mégis számtalanszor elfordulunk tőled, és máshol keresünk menedéket. Ezért kérünk: ítélj meg és ments meg, Istenünk!

Drága mennyei Atyánk! Tarts meg minket hitünkben, hogy ne a talán bizonytalansága, hanem a Jézusban általad kimondott igen és ámen bizonyossága legyen erőforrásunk életünk minden napján. Olyan jó tudnunk azt, hogy ő lett engeszteléssé a mi bűneinkért és az egész világ bűnéért. Olyan felfoghatatlan azzal szembesülnünk, hogy valaki ennyire szeret bennünket. Mi sokszor csak a bántást, a szeretetlenséget látjuk magunk körül. Segíts, hogy az értünk lehajolt kegyelem ereje felemeljen bennünket csüggedő reménytelenségünkből, és a felebaráti szeretet gyakorlására indítson. Ezért kérünk: ítélj meg és ments meg, Istenünk!

Urunk! Te jól ismered kísértéseinket, azt, hogy milyen sokszor szeretnénk elfordulni tőled, és más istent imádni. Olyan istent, amelyik nem beszél vissza, amelyik engedelmeskedik nekünk, és amelyik nem követel tőlünk engedelmességet. Szabadíts meg bennünket legnagyobb bálványunktól, önző énünktől! Tarts tükröt elénk a te igédben, és ments meg bennünket az önszeretet pusztításától. Add, hogy önmagunknál fontosabbnak tudjuk tartani a másik ember, a közösség javát. Így gondolunk most nemzeti ünnepünk közeledtével azokra, akik életüket áldozták a hazáért. Hálát adunk értük, és kérünk, add, hogy példájuk bennünket is az igazság és az igazságosság melletti kitartásra buzdítson. Segíts meg bennünket, hogy melletted maradjunk, hogy téged meg ne tagadjunk. Ezért kérünk: ítélj meg és ments meg, Istenünk!

Úr Jézus Krisztus, aki mint igazi főpapunk esedezel értünk, téged kérünk, hogy segíts egyházadon. Add, hogy Szentlelked erejével épüljön országod. Ámen.