Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 11 - Teológusok találkoztak

Keresztutak

Teológusok találkoztak

A Duna Televízió Isten kezében című műsorának legutóbbi adásában dr. Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai professzora úgy fogalmazott a Luther-filmmel kapcsolatban, hogy a reformátor személye egy olyan kapcsolópont lehet, amely talán arra ösztökél, hogy találkozások jöjjenek létre katolikusok és evangélikusok között. A gondolatból valóság lett: március 2-án rendhagyó „testvéri délutánra” került sor az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Beszélgetésre jöttek össze a két felekezet teológusai – lelkész szakosok, illetve kispapok –, valamint hittanárok. Tanárainkkal együtt összesen mintegy ötvenen lehettünk.

Az épület megtekintése, majd dr. Szabó Lajos rektor köszöntő szavai és a közös imádság után a dr. Fabiny Tamás, teológiánk docense által szerkesztett, föntebb már említett televízióműsor megtekintésével kezdődött az együttlét. Katolikus vendégeink betekintést nyerhettek intézményünk hétköznapjaiba, és feltehették kérdéseiket, nemcsak a Luther-film kapcsán, hanem az őket különösen érdeklő témakörben, a két egyház közötti hasonlóságokkal és különbségekkel – liturgia, a lelkészek helyzete, etikai kérdések stb. – kapcsolatban is.

A mindkét felet gazdagító, egymás megismerésével töltött délután végére megfogalmazódott az igény a párbeszéd folytatására, a további, kötetlenebb és spontánabb találkozásokra. S hogy miért is találkozzunk? Azért, hogy együtt tanuljunk Istentől, egymástól vagy akár Luthertől, az ő hitéből, Szentírás-ismeretéből, az Ige iránti szeretetéből; azért, hogy Krisztusban megtaláljuk és megéljük a valódi közösséget.

A. M. – C. I.