Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 11 - Nyilatkozat

A közelmúlt krónikája

Nyilatkozat

A letűnt magyarországi kommunista-szocialista rendszer az egyházakat, „a klerikális reakciót” az egyik legveszélyesebb ellenségének tekintette. 1948 után elvették egyházi intézményeinket, iskoláinkat, korlátozták az egyház hitéleti, kulturális és szociális-diakóniai működését. A papság rendszeres zaklatása, ellenőrzése magába foglalta, hogy fenyegetésekkel, megfélemlítéssel, ígérgetésekkel, zsarolással számos egyházi embert kényszerítettek arra, hogy együttműködjön az Állami Egyházügyi Hivatallal és a titkosszolgálatokkal.

A Lutheránus Világszövetség genfi központja 1980-ban nemzetközi nyílt pályázat nyerteseként hívott meg a Tanulmányi Osztály szociáletikai kérdésekkel foglalkozó munkatársának családommal együtt. Feladatom volt nemzetközi teológiai tanulmányi programokat, konferenciákat szervezni, elsősorban a tagegyházak teológiai képzési intézményeinek közreműködésével. Ebben a beosztásban is, mint minden más munkahelyen, rendszeresen tájékoztatnom kellett felettes egyházi vezetőimet. A Magyarországi Evangélikus Egyház ebben az időben hívta meg a világszövetséget, hogy tartsa nagygyűlését 1984-ben Budapesten. Genfi tevékenységem állami engedélyezésének feltétele volt a nagygyűlés előkészületeiről szóló beszámolás. Többszörös nyomásra adtam írásba, hogy ezt a feltételt teljesítem. Személyek megfigyelésére azonban soha nem vállalkoztam.

Felháborítónak tartom, hogy azok felelőssége és neve, akik évtizedekig zaklatták az egyházakat, homályban maradhat, a megzsaroltak, kihasználtak viszont a nyilvánosság elé kerülhetnek a különböző, sokban kétes listák közreadásával. A ma megjelent listával kapcsolatban személyiségi jogi védelmi lépéseket fogok tenni.

  1. február 27.

A nyilatkozat megjelenése után volt olyan újság, amelyik a szöveg leközlése helyett kiragadott idézetekkel, logikai csúsztatásokkal hamis képet festett. A névtelenül megjelent lista, az aláírás nélküli cikk arra enged következtetni, hogy politikai érdekek az egyházak lejáratására törekednek. Szomorú, hogy mai demokratikus rendünkben kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a sajtóval szemben.

  1. március 7.

Dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök