Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 12 - A MAKÚSZ és a PRÚSZ közös közleménye az ügynöklistákról

Keresztutak

A MAKÚSZ és a PRÚSZ közös közleménye az ügynöklistákról

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Protestáns Újságírók Szövetsége aggodalommal figyeli a különböző ügynöklistákkal kapcsolatos politikai és közéleti fejleményeket. A két szervezet elnöksége megdöbbentőnek tartja, hogy a média hitelesnek tekint egy ismeretlen közlő által, interneten publikált „ügynöklistát”, és aggasztónak, hogy a médiumok elemzésre érdemesítenek egy olyan információt, amelynek sem az igazságtartalmáért, sem pedig közzétételének következményéért nem vállalt senki felelősséget.

Meggyőződésünk, hogy az egyébként is súlyos szakmai és erkölcsi dilemmákkal küzdő magyar újságíró-társadalomban az efféle ügyek tovább mélyítik a meglévő szakadékokat, végső soron pedig az egész szakma hitelét kérdőjelezik meg. A sajtó munkatársainak elfogultság nélkül kell törekedniük az igazság feltárására, és tartózkodniuk kell attól, hogy kétes információk alapján magánszemélyek vagy intézmények – például a történelmi egyházak – ellen hangolják a hazai közvéleményt. (A különböző sajtóorgánumokban szerencsére ellenpéldák is akadtak az elmúlt napokban.)

A két újságíró-szervezet felszólítja a magyar újságírókat, hogy az ügynöklistákkal kapcsolatos fejleményekről a továbbiakban az elemi etikai és szakmai követelményeket betartva tudósítsanak.

OS