Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 13 - Déli harangszó Bakonycsernyéről

Kultúrkörök

Déli harangszó Bakonycsernyéről

Ezen a héten minden délben a bakonycsernyei evangélikus templom harangja szól a Magyar Rádióban.

Bakonycsernye a Bakony hegység északkeleti szélén, a Vértes hegység délnyugati részén, Veszprém és Komárom megye találkozásánál fekszik. Csernye neve már 1341-ben szerepelt a történetírásban. 1543-ban a törökök elpusztították a települést és lakosságát; a falu helyén évszázadokon át puszta, néhol sűrű erdő, legelő volt.

A terület 1724-ben a Zichy család birtokába került. A falu benépesítésére Nyitra megyéből és a Kis-Kárpátok területéről hoztak be telepeseket. A szlovák és magyar nyelvű, lutheránus vallású telepesek 1724-ben kedvező úrbéri feltételeket és vallásszabadságot kaptak. Az evangélikus gyülekezet Bakonycsernyén 1726-ban alakult meg. Első lelkészük Schwarzwalder Jeremiás volt. A templomépítés – valamint az iskola, a lelkész- és a tanítólakás építése – a gyülekezet megalakulásának évében elkezdődött.

  1. május 21-én szentelték fel a templomot. Az épületet 1810 és 1814 között háromszor földrengés rongálta meg. A tornyot újjá kellett építeni; a munkálatok 1816-ban fejeződtek be. 1862. augusztus 1-jén tűzvész pusztított a faluban, félig leégett a templom is, és a harangok is megolvadtak. Az újjáépítés az egyházközség tagjainak nemes áldozatvállalásával, Povázsay György lelkész fáradhatatlan munkálkodásával 1907-ben fejeződött be. Ekkor szentelték fel a jelenlegi oltárt.

A mai bakonycsernyei evangélikus gyülekezet ezerhatszáz lelket számlál. A templom tornyában három harang lakik.

Rtv Részletes