Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - Ötszáz magyarországi református lelkész utazik határon túli magyar gyülekezetekhez

Keresztutak

Ötszáz magyarországi református lelkész utazik határon túli magyar gyülekezetekhez

Csaknem ötszáz magyarországi református lelkész hirdetett igét határon túli magyar gyülekezetekben múlt vasárnap és fog e hét végén, viszonozva az ottani lelkipásztorok múlt év végi látogatását. A Magyarországi Református Egyház (MRE) négy kerületéből utaztak, illetőleg utaznak küldöttségek az erdélyi, a Király-hágó melléki, a szlovákiai, a kárpátaljai, a szerbia-montenegrói és a horvátországi református egyházközségekbe – olvasható abban a közleményben, amelyet a kommunikációs szolgálat küldött meg szerkesztőségünknek. Mint írták, a viszontlátogatás a „Kárpát-medencei reformátusság élő közösségének megnyilvánulása”.

A Magyar Távirati Irodához is eljuttatott közlemény emlékeztet arra, hogy az elmúlt év első két adventi vasárnapján – november 28-án és december 5-én – mintegy ötszáz határon túli magyar református lelkész hirdetett igét a magyarországi templomokban. A küldöttségek azzal a céllal érkeztek az anyaországi egyházközségekbe, hogy együtt ünnepeljenek, és „bátorítsák egymást a közös ügyek rendezésében”.

A magyarországi lelkészek most körlevelet visznek magukkal, amely a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége által írt köszöntést tolmácsolva – egyebek mellett – így fogalmaz: „A 2004. december 5-i népszavazás eredménytelensége azt jelenti, hogy hitünkkel és értékeinkkel mi magunk is kisebbségbe kerültünk. A Magyarországi Református Egyház kezdettől fogva arra törekedett, hogy ne pártpolitikai érdekek mentén kezeljék a kettős állampolgárságról szóló népszavazás ügyét, és határozottan kifejezte a határon túli nemzettestekkel fennálló közösségét. Jól tudjátok, hogy az utolsó percig minden rendelkezésre álló eszközzel azon fáradoztunk, hogy felhívjuk a figyelmet a december 5-i választás szabadságának felelősségére és a döntés erkölcsi, társadalmi, nemzeti súlyára.

A Magyarországi Református Egyházhoz tartozó hívők küldöttségei, lelkipásztoraink szolgálata ez alkalommal is azt kívánja megerősíteni, hogy szemetekbe nézve, veletek együtt hordozzuk a magyarországi népszavazás eredménytelenségének megalázó következményeit.

Jelenlétünkkel azt kívánjuk kifejezni, hogy a népszavazást követően változatlanul valljuk, hogy nekünk, anyaországiaknak szükségünk van a határon túli magyar nemzettestek és keresztyén gyülekezetek hűségére, helytállására, bátorságára és szeretetére.”

A nagyhéten fogalmazott körlevelet dr. Nagy Sándor főgondnok, a zsinat világi elnöke és dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke látta el kézjegyével.