Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - Az élet hete a gyermekekért

Keresztutak

Az élet hete a gyermekekért

A németországi protestáns egyházak és a római katolikus egyház közös akciót indítanak „az élet hete” elnevezéssel, amelyet első renden a gyermekeknek és a gyermekáldás kérdésének szentelnek. A hét megtartására minden tartományi egyházban április 9. és 16. között kerül sor. A nagy figyelemmel és alapossággal előkészített hét fővédnöke Wolfgang Huber protestáns püspök, a Német Protestáns Egyházak (EKD) elnöke és Karl Lehmann kardinális, a Német Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A hét plakátját bemutató sajtókonferencián hangsúlyozták: az a közösség, az a nemzet nevezhető emberbarátnak, amelyben a közösség tagjai fontos alapértéknek tartják a gyermekek méltóságát, védelmét és a gyermekvállalás utáni természetes vágyat. Országos vitát indítanak arról, hogy mit lehet tenni a gyermekbarát környezet, társadalmi atmoszféra kialakítása és a szociális intézkedések hatékonyságának növelése érdekében. Ennek során külön figyelmet fordítanak a növekvő gyermekszegénységre és arra, hogyan lehetne megelőzni. A családpolitikai intézkedések önmagukban nem hozzák meg a várt eredményt; a gyermekekkel kapcsolatos mentalitást, gondolkodást és viselkedést kell megváltoztatni.

Az élet hete rendezvényeibe gyülekezetek, szövetségek, egyesületek, egyházi intézmények, médiumok egyaránt bekapcsolódnak.

epd