Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - Újraválasztották az unitárius egyház püspökét

Keresztutak

Újraválasztották az unitárius egyház püspökét

Újraválasztották a Magyarországi Unitárius Egyház püspökét múlt szombaton Budapesten; a tisztújító zsinat újabb hat évre meghoszszabbította Rázmány Csaba megbízatását, és megválasztotta további három vezetőjét is.

A testület titkos szavazással Elekes Botondot választotta főgondnoknak, Pálffy Lászlót főgondnok-helyettesnek, a főjegyzői poszton pedig – szintén hat évre – megerősítette Balázsi Lászlót. A harmincas éveiben járó Elekes Botond nemcsak a magyarországi, hanem a teljes unitárius egyház legfiatalabb főgondnoka – mutatott rá az újraválasztott püspök.

A zsinat ülése március 5-én átvilágítási papírok hiányában maradt el, az unitárius egyház főtanácsa által 2002-ben szentesített szabályok szerint ugyanis a négy vezető tisztségre csak azok jelölhetők és választhatók meg, akik már bemutatták az elnökségnek az átvilágításról szóló dokumentumot. A püspök és a püspökhelyettes megválasztásán ezen túlmenően az egyház alaptörvénye értelmében csak olyan lelkészek vehetnek részt, akik önálló egyházközséggel és legalább húsz év „régiséggel” (szolgálati idővel) rendelkeznek.

A most véget ért ciklusban a vezetők négy éven át látták el feladataikat, a korábbi és az elkövetkező ciklus azonban hatéves volt, illetve lesz.

Rázmány Csaba elmúlt négyéves tevékenységét értékelve az MTI-nek korábban elmondta: sajnálatos, hogy mindmáig nem oldódott meg az unitárius egyház két budapesti ingatlanának kérdése. A püspök akkori nyilatkozatában is kiemelte: tovább küzdenek azért, hogy bekerüljenek a történelmi egyházak közé. Rámutatott arra: az unitárius az egyetlen magyar alapítású egyház.

A Magyarországi Unitárius Egyházon belül tizenkét egyházközségben folyik a lelkészi szolgálat, mindenhol teljes jogú lelkész szolgál. A lelkészek képzése Erdélyben zajlik, Magyarországon csak világi képzés van. Az egyháznak hét temploma és öt imaháza van; három templom a fővárosban található, de épült egy imaház is Budapesten, a XI. kerületben, amely még nem működik.

MTI