Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - A feltámadás hitével búcsúzunk

A hét témája

A feltámadás hitével búcsúzunk

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsában testvéri együttműködést folytató történelmi protestáns és ortodox egyházak, valamint a hozzájuk kapcsolódó ökumenikus szervezetek közössége nevében őszinte, testvéri együttérzésünket fejezzük ki II. János Pál pápa elköltözése miatt a Magyar Katolikus Egyház gyászoló közösségének.

Mint Krisztus testének tagjai osztozunk egy olyan egyházfő halála miatti veszteségben, aki krisztusi szeretettel fordult az ökumené nagy családjához és azon túlmenően igaz emberbaráti szeretettel minden jóakaratú emberhez, különösen is az elesettekhez. Mindazok, akik az evangélium szellemében hisznek a béke és igazságosság lehetőségében, és ennek munkálására magukat elkötelezik, szellemi vezetőjüket és munkatársukat tisztelhették II. János Pál pápa minden nyomorúság iránt érzékeny személyében.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 1991-ben, II. János Pál első magyarországi látogatása alkalmával a debreceni református Nagytemplomban ökumenikus istentisztelet keretében köszönthette a római katolikus egyházfőt. E találkozónak kiemelkedő eseménye volt, amikor II. János Pál az ellenreformáció áldozatainak, a gályaraboknak az emlékművénél fejet hajtott, és elhelyezte a kiengesztelődés koszorúját.

Huszonhat éves egyházkormányzói szolgálata során személyes bátorítást és buzdítást adott az európai és a világméretű ökumenikus mozgalom számára. Elvitathatatlanul meghatározó szerepe volt Európa újraegyesítésének folyamatában, a „közös európai ház” felépítésében, s benne a krisztusi hagyományok és értékek megjelenítésének erőfeszítésében.

A hívők egysége és az egész emberiség jóléte érdekében megélt kontinentális és globális nyitottsága lelkesítően és bátorítóan hatott a magyarországi egyházak együttműködésének megelevenedése számára is. „Az Úr Jézus Krisztus kegyelme, az Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!” (2Kor 13,13)

Mint Krisztus népe, a húsvéti feltámadás bátor hitével búcsúzunk II. János Pál pápától.

D. Szebik Imre, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke és Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára