Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 15 - LVSZ-közlemény

A hét témája

LVSZ-közlemény

II. János Pál pápa halála április 2-án este nemcsak egy „igazán rendkívüli ember” életének, hanem a római katolikus egyház nagyon jelentős pontifikátusának a végét is jelenti, amely egybeesett az emberi történelem egy döntő fázisával – olvasható a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) nyilatkozatában. A dokumentumot közvetlenül a nyolcvannégy esztendős egyházfő elhunyta után adták ki.

A római katolikus egyház II. János Pál pápasága alatt „alapvetően hozzájárult a jelentős ökumenikus folyamatokhoz”, különösen a kétoldalú párbeszéd kialakulásához a tanítás kérdéseit illetően – emelte ki az LVSZ főtitkára. Dr. Ishmael Noko lelkész azt is hangsúlyozta, hogy a Lutheránus Világszövetség, valamint a Vatikán közti bilaterális kapcsolatok II. János Pál pápasága alatt gyümölcsözővé váltak. Ez különösen is a megigazulásról szóló közös katolikus–evangélikus nyilatkozat esetében érvényes.

Noko a továbbiakban méltatta a pápának azt a tulajdonságát is, hogy nagyon fontosnak tartotta a személyes kapcsolatokat. Megbecsülését fejezte ki II. János Pál mély spiritualitása iránt, amely áthatotta életét nagy felelősséget jelentő hivatalának gyakorlása során. Ugyancsak tisztelettel emlékezett arra, hogy a katolikus egyház feje fáradhatatlanul kereste azokat a lehetőségeket, amelyek a keresztény egyház egységét szolgálhatnák. Emellett igyekezett feleletet adni arra a kérdésre, hogy a katolikus egyház miként segíthetné a különböző világvallásokat abban, hogy a bőrszín vagy a kedvezőtlen szociális helyzet miatti politikai és gazdasági elnyomást, valamint a szegénység, éhezés és betegség miatti szenvedést csökkentsék.

Forrás: LWI