Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 17 - Megmentett örökség

Egyházunk egy-két hete

Megmentett örökség

A Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközség csánigi társgyülekezetében az egyháztörténet tanúsága szerint már 1590-ben lutheránus lelkészt avattak. Ez azt jelenti, hogy akkoriban itt már minden bizonnyal parókus lelkész szolgált. 1600 körül a Rába-parti Nickről gondozták a település gyülekezetét, majd az ellenreformáció után újra önállósult, és Répcelak anyagyülekezete lett. A 20. század elején az itt élő evangélikusok – az iskolaépületük mellé – megvásárolták a falu közepén lévő magtárat, majd imaházzá alakították át.

Az elmúlt száz esztendő során az épület állapota teljesen leromlott. Az utóbbi években mindenképpen szükségessé vált az istentiszteleti helyiség felújítása, de lehetőségként az is felmerült, hogy az alapokig lebontva egy új épületet emeljenek, illetve hogy az egykor államosított, de visszakapott iskolaépületet alakítsák át imaházzá.

A húsvét ünnepe utáni harmadik vasárnap, április 17-én délután hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a hívek, amikor Ittzés János püspök felszentelte a teljesen felújított imaházat. Ekkor minden jelenlévő számára egyértelművé vált, hogy jó döntés volt a csánigiak részéről az őseiktől örökölt imaház megmentése.

Verasztó János az istentisztelet utáni közgyűlésen elmondta: az, hogy elhatározásukat meg is tudják valósítani, kezdetben teljesen reménytelennek látszott. De utólag felfedezhető, hogy Isten szolgálatkész embereket küldött a segítségükre. Először Markó Péter, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke az európai uniós pályázati lehetőségekről szervezett előadást a történelmi egyházak lelkészei részére, amely után még reménytelenebbnek tűnt ebből a forrásból pénzhez jutni. Ezután Hutflesz Mihály, a Limex Kft. – egy pályázatok írásával is foglalkozó cég – ügyvezetője látogatott el a gyülekezetbe. Segítségével 2004-ben, mennybemenetel ünnepén abban a reményben adták be pályázatukat a csánigiak, hogy Jézus nem hagyta itt övéit, és az ő kezébe tehetik le tervüket.

Rövidesen örömmel vették készhez az értesítést, hogy a nyolcmillió forintos beruházáshoz a Sapard pályázaton hatmillió forint támogatást nyertek. A szükséges önrész 25%-át az országos egyház fedezte, de a gyülekezet alapítványa és a gyülekezeti tagok adománya is hozzájárult az imaház megszépüléséhez. A házban a karácsonyi istentiszteletet már együtt ünnepelhették a hívek.

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközség