Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 17 - Megválasztották Róma 265. püspökét

Keresztutak

Megválasztották Róma 265. püspökét

Lapzártánk után érkezett a hír, hogy a konklávé 2005. április 19-én, 18 óra előtt néhány perccel a 78 éves Joseph Ratzinger bajor bíborost választotta meg a római katolikus egyház 265. pápájává. A bíborosi kollégium volt dékánja, az elhunyt II. János Pál pápa egyik legközelibb munkatársa XVI. Benedek néven kezdte meg főpásztori szolgálatát.

Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház szóvivője a fehér füst felszálltakor – első reagálásként – a következőket nyilatkozta az MTI-nek: „Örömmel fogadtuk a hírt, hogy római katolikus testvéregyházunk konklávéja eredményesen szavazott, és megválasztotta az új főpásztort. Imádkozó szeretettel és áldást kívánva gondolunk római testvéreinkre és Róma új főpásztorára, abban a reménységben, hogy az új egyházfő méltó utódja lesz II. János Pálnak, és ökumenikus lelkülettel végzi küldetését.”

  1. Szebik Imre, egyházunk elnök-püspöke az új pápa személyének bejelentését követően lapunknak és az MTI-nek az alábbi közleményt juttatta el: „Az egyház Urának gazdag áldását kívánjuk az új pápa, XVI. Benedek életére és szolgálatára a Magyarországi Evangélikus Egyház nevében. Vezesse a Szentlélek Isten magas tisztségében felelős szolgálatát, irányítsa szívét a más felekezetű keresztények iránti nyitottságra, szeretetre és aktív együttműködésre. Hordozza imádságában az egész teremtettség életét, az evangélium terjesztését, és árassza Krisztus fényt és világosságot adó irgalmát.”