Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 17 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható, kegyelmes mennyei Atyánk, kérünk téged, hallgasd meg néped fohászkodását. Amikor most eléd terjesztjük hálaadásunkat és könyörgésünket, legyen kedves előtted a mi imádságunk.

Köszönjük neked éltető igédet: törvényed tisztító erejét és igazságát, evangéliumod örömét, mely mindenkor az életnek a halál felett aratott diadalát hirdeti. Kérünk, adj nékünk mindenkor hálás szívet, hogy örömmel tekintsünk isteni szereteted nagyságára. Tedd teljessé közöttünk üdvözítő akaratod munkálkodását. Részesítsd gondviselésed kegyelmében egyházadat, és naponként add meg neki mindazt a jót, amellyel neved dicsőségére hűségesen hirdetheti igédet az emberek között!

Köszönjük e megszentelt napot, a pihenés és a lelki töltekezés idejét. Az elmúlt heti eredményeinkért neked mondunk dicséretet; botlásainkat, tévedéseinket a te bűnbocsátó szeretetedbe ajánljuk. Istenünk, kérünk, légy velünk az eljövendő héten is, intéseddel, áldásoddal kísérj utunkon.

A tőled jövő szeretet arra indít bennünket, hogy megemlékezzünk előtted az egész világról. Ne feledkezzél meg azokról a népekről, amelyek nyomorúságban szenvednek. Indítsd irgalomra irántuk a mi szívünket is, hogy könyörgéssel, szeretetből fakadó tetteinkkel enyhíteni igyekezzünk megpróbáltatásaikat. Kérünk, te tedd bölcsebbé a világ vezetőit, a vagyon- és hatalomszerzésben te adj nekik önmérsékletet. Add meg nekünk, Istenünk, hogy e gyönyörű bolygón, melyet minden népnek lakóhelyül rendeltél, nagyobb békesség legyen, és több örvendező ének. Benned való örömöt, megelégedettséget kérünk a hazánkban és határainkon túl élő honfitársaink számára is.

Teremtő Istenünk, kérünk, te légy őrizője a családok békéjének. Oltalmazd és védd az árván maradt, széttöredezett családokban szenvedő gyermekeket! Szabadíts meg minket a nélkülözéstől és a pazarló fényűzéstől! Tisztes megélhetést kérünk tőled minden családfenntartónak. Áldd meg a szülőket megelégedettséggel, hogy elegendő időt szánjanak gyermekeikre, s a tőled tanult szeretettel irányítsák őket a te utadon! Adj vigasztalókat beteg, elesett, magányos embertársaink mellé, és az élet harcaiban megfáradt időseknek te adj csendes öregséget, bölcsességükre, tudásukra, hitükre odafigyelő fiatalokat! Életük végső harcában te állj a hozzád készülők mellett, Szentlelked erejével te vigasztald a gyászolókat!

Végezetül könyörgünk hozzád családunkért és önmagunkért. Add meg nekünk a jó reménységet és az erős bizodalmat, hogy itt a földön a te dicsőségedre élhetünk, s egykor majd mi is ott lehetünk a te országod örömében Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.