Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 17 - Emlékkoncert a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben

Keresztutak

Emlékkoncert a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben

A budapesti Goldmark kórus művészei, Pap Judit és Cser Erzsébet énekesek, valamint Miskolczi Péter orgonista nagy sikerű emlékkoncertet adtak a Baracskai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet kápolnájában. A kápolna ajtaja mellett többnyelvű tábla hirdeti: „Bészi bész tefilo jikoré lechol hoamim”, azaz: „Mert az én házam neve imádság háza lesz minden nép számára.” (Ézs 56,7)

A műsorra április 15-én került sor a holokauszt-emléknaphoz kapcsolódóan, így a műsorban a bibliai zsoltárok mellett az egykori kelet-európai zsidóság dalai is felcsendültek. A hol vidám, hol bánatos dalok hűen tükrözték a hányatott sorsú zsidóság életérzését, mindennapi keserveit és a nehéz pillanatokban is felcsillanó reményt. Hogy a zsidóságnak nem csak múltja van, azt a műsort záró, pergő ritmusú izraeli dalok hirdették.

A büntetés-végrehajtási intézetben mintegy 1300-1400 fogvatartott tölti ítéletét; közöttük néhány zsidó is, akiket Schönberger András börtönfőrabbi és Vencel György előimádkozó felváltva látogat. Az intézet saját péksége (amelyben az elzártak sütik az intézet és néhány környező bolt számára a kenyeret) minden pénteken készít barheszt, hogy a zsidó fogvatartottak tudjanak szombatot köszönteni.

A péntek kora délutáni műsor végén az intézet – református – lelkipásztora helyben sütött barhesszel köszönte meg a vendégek előadását, és kívánt békés szombatot.

-i -n -r